BIO JE NAJDEBLJI ČOVJEK SVIJETA SA 609 KG: Srušili dio kuće da bi ga iznijeli, a onda je SMRŠAO 548 kg i danas ga niko ne bi prepoznao

Kalid Bin Mohsen Šari iz Saudijske Arabije bio je 2013. ne samo najdeblji tinejdžer na svijetu, već i drugi najdeblji čovjek svih vremena, odmah poslije Amerikanca Džona Braurea Minoča, koji se smatra najdebljim muškarcem u historiji, sa nevjerojatnih 634 kilograma. Šari je imao nešto manje, tačno 609 kilograma, ali je ujedno bio samo tinejdžer – imao je 19 godina. Te 2013. godine, Kalid je već dvije i po godine bio praktično zarobljen u svojoj kući – nije mogao da je napusti zbog ogromne težine. Kada je kralj Saudijske Arabije Abdulah čuo za ovaj slučaj, naredio je da mladića prevezu u Rijad na bolničko liječenje.
najdeblji čovek na svetu, Kalid Bin Mohsen Šari
Da bi Kalida izvukli iz kuće, morao je biti srušen dio iste, a koristili su specijalno napravljenu dizalicu kako bi ga iznijeli. Snimak na kojem ga iznose iz kuće na svojevrsnoj viljuškari prije 10 godina postao je viralan, a priča je tada privukla pažnju čitavog svijeta.
https://www.youtube.com/watch?v=fvHlSb6G4Vg&ab_channel=OnDemandNews
Po naredbi kralja, i u ime “humanitarnog čina”, kako je to nazvao, oko 30 ljekara je pomagalo tinejdžeru, trudeći se da ga nauče zdravoj ishrani i da ga naviknu na vježbanje. U međuvremenu, Kalid je prošao operaciju želuca, a koristio je kolica i redovno išao na fizikalne terapije kako bi ponovo naučio normalno hodati, budući da je godinama bio nesposoban za to. Nakon ovih procedura, Kalid je za šest mjeseci izgubio više od polovine svoje tjelesne težine, odnosno oko 320 kilograma. U sljedećim godinama je izgubio i preostale viškove, te danas ima svega oko 68 kilograma.
https://www.facebook.com/bagikertas/photos/a.1035132346608379/3800571730064413/?type=3&ref=embed_post
Od 2018. godine, Kalid živi normalnim životom, ima 68 kilograma i ponovno hoda. Mediji izvještavaju da je Kalid imao posljednju operaciju 2018. godine, a to je bila operacija uklanjanja viška kože. Danas ima 32 godine, a iako na internetu nema mnogo njegovih slika, one koje postoje pokazuju da je sasvim drugačija osoba – mršav i sitan!

Leave a Reply