RECEPT ZA STARINSKU PITU SA BUNDEVOM: Ovako je prave u Banatu i kažu da od nje nema sočnije i ljepše

Mnoge domaćice imaju svoj recept za pravljenje pite bundevare i svaka će vjerovatno reći da je njen najbolji. Mi vam prenosimo recept koji se decenijama brižljivo čuva u Banatu, a gotovo svi koju su ga isprobali kažu da ne postoji bolji, ukusniji i jednostavniji za pripemu ove pite.

Sastojci:

500 gr kora za pitu (najbolje tankih) 1 kg rendane bundeve čaša od 180 ml jogurta čaša od 180 ml ulja čaša od 180 ml griza dvije čaše od 180 ml šećera kesica praška za pecivo kesica cimeta (po želji) šećer u prahu (po želji)

Priprema:

U činiji pomiješajte jogurt, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo, pa blago izmješajte varjačom. Uzmite jednu koru, po njoj kašikom sipajte malo fila, odozgo stavite drugu koru, opet sipajte malo fila, pa stavite oko 150 grama izrendane bundeve. Ukoliko volite cimet, pospite malo ovog aromatičnog začina preko bundeve. Urolajte pitu, premažite je sa malo fila, pa je spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite ostale kore i fil. Od jednog pakovanja kora dobićete osam rolovanih pita. Pecite na 180 stepeni dok bundevara ne porumeni. Secite na komade, po želji pospite šećerom u prahu i služite. Prijatno! (Telegraf.rs)

Leave a Reply