OVO JE TRIK UZ KOJI ĆETE OČAS POSLA OGULITI PEČENE PAPRIKE: A evo i recepta za PREUKUSAN AJVAR koji je gotov za pola sata!

Domaćice su danima u pripremi zimnice i sve do jedne muče muku sa guljenjem paprika za ajvar, te vam donosimo nekoliko trikova za lakše guljenje pečenih paprika, kao i recept za brzu pripremu ajvara od sjeckanih paprika čiji će vas ukus oduševiti.

Ako pripremate ajvar za zimnicu, dobro je da znate da postoje i verzije koje su jednostavnije za pripremu i brže kuhanje. Takav je slučaj s ajvarom od sjeckanih paprika, pogotovo ako znate dobar trik za brzo i jednostavno guljenje paprika.

Postoji nekoliko trikova za to. Jedan od načina da lakše skinete kožicu sa pečenih paprika jeste da ih stavite u plastičnu kesicu i zavežete, pa pustite da tako odstoje nekoliko minuta. Kad otvorite vrećicu, kožica će se sama guliti s paprike tako da ih samo provučete kroz prste.

Druga mogućnost je da pečene paprike zamrznete

Kad ih izvadite iz leda, stavite ih u kesici pod mlaz tople vode nekoliko sekundi i odmah gulite. Osim toga, ako pečene paprike odmah nakon vađenja iz rerne pokrijete prozirnom folijom, salvetom, ili krpom, ili ih stavite u lonac pa pokrijete poklopcem, nakon 15-ak minuta moći ćete ih oguliti bez problema.

Prekrivanjem paprika stvara se para, što pomaže da koža počne da se odvaja od mesa paprike.

Recept za ajvar od sjeckanih paprika

Sastojci:

15 kg paprike
2 kg patlidžana
1,5 dl ulja
1 dl sirčeta
2 glavice luka
2-3 vezice peršuna
so
malo šećera

Priprema

Paprike ispecite dan ranije i ostavite da se ocijede. Ogulite ih i sutradan ih ručno isjecite na trakice, šire ili uže, po želji. Stavite paprike u veći lonac, dodajte oguljeni i nasjeckani patlidžan i kuhajte na jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Dodajte ulje, so, šećer, naseckani luk i peršun.

Mešajte pola sata i gotov ajvar ulijte u staklene tegle, zatvorite poklopcima i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

(Izvor: ŽenaBlic)

Leave a Reply