KO JE GAZDA POZNATE HRVATSKE FIRME KOJI JE JUČER UMRO NA PLAŽI? Imao 250 radnji, prihod 500 miliona €, evo šta je prodavao

Ivica Pivac, preduzetnik i predsjednik Grupe Pivac koji je iznenada preminuo jučer u kasnim poslijepodnevnim satima, bio je vlasnik jedne od najvećih kompanija u Hrvatskoj.

Pivcu je pozlilo oko 17 sati na plaži gdje su pokušali da ga reanimiraju, ali je umro na putu prema splitskoj bolnici. Imao je 71 godinu.

Pivac je imao 250 trgovina širom Hrvatske. Priča o Mesnoj industriji Pivac započela je u gradiću Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori 1952. godine. Kompanija je, kako se navodi na njenim internet stranicama, počela kao mala porodična firma, a s godinama je izrasla u jednu od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj.

Firma ima 250 maloprodajnih poslovnica širom zemlje. Osim Mesne industrije Braća Pivac, Grupa Pivac obuhvata još dvije mesno-prerađivačke firme – PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda.

Mesna industrija Braća Pivac izvijestila je u januaru 2020. da je prešla prag od 50 posto deonica u Krašu. Mediji su u maju 2021. izvijestili su da je Mesna industrija Braće Pivac kupac velikog paketa deonica Podravke koje je prodao Erste plavi mirovinski fond. Grupa Pivac u vlasništvu je pokojnog Ivice i brata Nevena Pivca te njihovog nećaka Miljenka.

Prema snimku objavljenom na zvaničnom YouTube kanalu kompanije, godišnji prihod bio je 500 miliona eura i držali su 250 prodavnica u zemlji.

(MONDO/Index.hr)

Leave a Reply