PRATITE KRETANJE OLUJE UŽIVO! Hladni fron tutnja kroz Srbiju: Nevrijeme na sjeveru i zapadu Srbije, u Subotici “kišne zavjese”

USrbiji je osvanulo vedro i vrlo toplo jutro, ali u ostatku dana desilo se veliko pogoršanje vremena.

Hladni front premjestio se preko Hrvarske, Mađarske i sjeverozapada Bosne i na svom putu uslovljava kišu i pljuskove s grmljavinom ali i osjetniji pad temperture vazduha.

Hladni front premjestio se direktno prema Srbiji i prvi na udaru našli su se sjeverozapadni dio Srbije i to već oko podneva, a prvi na udaru naći će se šire područje Sombora, Šida, Apatina i Bačke Palanke.

2
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

U ostalim predjelima Srbije ispred hladnog fronta biće i dalje sunčano i veoma toplo, uz slab južni vetar.

Maksimalna temperatura kretaće se od 28°C u Bačkoj do 36°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

3
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

Nakon podneva hladni front sa sjeverozapada Srbije se u toku poslijepodneva premještao i preko ostallih predjela, pa će poslije podne i pred kraj dana i ostalim predjelima Srbije donijeti zahlađenje i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na sjeverozapadni, koji će pri prodoru hladnog fronta biti i vrlo jak.

4
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

Ponegdje se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo od 30 do 50 mm kiše po kvadratnom metru, uz pojavu loaklnih poplava i bujica i to ne zbog izlivanja rijeka, zbog nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate veću količinu vode u kratkom vremenskom intervalu.

6
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

Nevrijeme je već zahvatilo pojedine dijelove Srbije, a u Subotici je jaka kiša, uz povremenu grmljavinu, sijevanje i jak vjetar, dovela do toga da grad doslovno „pliva“ na vodi.

Na momente se stvarala „kišna zavjesa“, praćena udarima jačeg vjetra, dok se intenzitet nevremena i padavina smjenjivao na svakih petnaestak minuta.

Trenutno je situacija znatno bolja, kiša je slabijeg intenziteta, ali je gotovo cijeli grad pod vodom.

Kišnica je u pojedinim ulicama Subotice blokirala saobraćaj, dok je u drugim dijelovima grada saobraćaj otežan, jer je voda ponegdje preko točkova automobila, a automobilske tablice ostaju u velikim barama.

Srećom, nevrijeme nije pratio grad, a moglo bi se zaključiti i da kratkotrajni olujni vjetar nije nanio materijalnu štetu.

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se poslije podne i to u zapadnim i centralnim predjelima Srbije, na području Šumadije, Pomovalja, Podunavlja, Braničevskog, Raškog i Rasinskog okruga, kao i na širem podruju Beograda.

Pogoršanje vremena sa padavinama najkasnije će stići na jugoistok Srbije i to tokom večeri.

7
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

Dobra vijest je da će već u toku večeri u Vojvodini, a tokom noći i širom centralne Srbije doći do smirivanje vremena i prestanka padavina, pri čemu bi se talas obilnijih padavina tokom noći premještao ka istoku i jugoistoku, ali bi ova sistem oluja i obilnijih padavina u drugoj polovini noći slabio i nad ovim predjelima, uz dalje premještanje na istok.

8
FOTO: SCREENSHOT VREMERADAR.RS

U ponedjeljak ugodnije i prijatnije vrijeme, uz smjenu sunčanih i oblačnih intervala, samo još ujutro na jugu i jugoistoku Srbije sa slabom kišom, a maksimalna temperatura u svim predjelima Srbije biće ispod 30°C.

Upozorenje RHMZ na vremenske nepogode

“Plјuskovi i grmlјavina koji se pre podne očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom.

Veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalјe na istok i jugoistok”, navodi se u saopštenju RHMZ.

9

FOTO: PRINTSCREEN/RHMZ

Upaljen meteo alarm

U većem dijelu Srbije danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog kiše, grmljavine, kao i visokih temperatura. U Bačkoj i Banatu je upaljeno žuto upozorenje zbog kiše i grmljavine.

Narandžasti meteo alarm znači da je vrijeme opasno: “Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svjestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe”, objavio je RHMZ.

Leave a Reply