JOKIĆ NE MOŽE, DONČIĆ MOŽE: Luka ispunio obećanje poslije kraha na Evrobasketu, a njegove riječi odzvanjaju i u Srbiji

Srbija neće moći da računa na trenutno najboljeg košarkaša na svijetu Nikolu Jokića, ali će Sloveniju zato predvoditi njihova prva zvijezda – Luka Dončić. Košarkaš Dalas Maveriksa donio je odluku koju su svi očekivali, igraće na predstojećem Mundobasketu koji se od 25. avgusta do 10. septembra održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Nakon bolnog ispadanja Slovenije u četvrtfinalu Evrobasketa od Poljske, Dončić je odlučio da se “osveti”. Potvrdio je svoj angažman u reprezentaciji i pojavio se na treningu, čemu svjedoči i fotografija koju je podijelio na svom zvaničnom profilu na Instagramu.

Nijie Dončić krio svoju spremost da se odazove pozivu nacionalnog tima i posle bolnog poraza Slovenije od Poljske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva kada je istakao da će “biti na Mundobasketu, ako se Slovenija kvalifikuje i ako bude zdrav”.

– Ne znam, uvijek ću igrati za svoju zemlju kada sam zdrav, uvijek ću igrati za Sloveniju. Biću na Mundobasketu sljedeće godine, ako se kvalifikujemo i ako ne budem povrijeđen. Vjerovatno nisam na 100 odsto, dobio sam injekciju u leđa u trećoj četvrtini. Ipak, to nije izgovor, igrao sam očajno i iznevjerio sam svoj tim i cijelu zemlju koja nas je podržavala. Tužan sam što nismo prošli dalje, ali ovo je sjajno takmičenje. Poraz mi teško pada, jer mi je najljepše da igram za Sloveniju. Svi smo se borili i ovi porazi mnogo bole. Mogli smo da se borimo za medalju, ne znam šta da kažem – rekao je tada Dončić, a sada i održao svoju reč.

Podsjetimo, Slovenija se nalazi u grupi F sa Gruziijom, Venecuelom i Zelenoortskim ostrvima, a nakon prve faze ova selekcija se ukršta sa Njemačkom, Finskom, Australijom i Japanom. Dončiću će društvo u nacionalnom dresu praviti i Klemen Prepelič, Vlatko Čančar, Jaka Blažič, Zoran Dragić, bivši košarkaš Partizana Gregor Glas i tek pridošli igrač Crvene zvezde Majk Tobi, piše Blic.

Luka Dončić je i te kako motivisan za predstojeće planetarno takmičenje, pošto je predsjedniku Saveza obećao medalju nakon što su Maveriksi ispali od Čikaga u NBA ligi.

Predsjednik košarkaškog saveza Slovenije Matej Erjavec otkrio je da je dobio to obećanje od Dončića kada su zajedno bili u Dalasu.

– Bio je baš bijesan. Bili smo na večeri, okrenuo se ka meni i rekao ‘Predsjedniče, osvojićemo zlato na Svjetskom prvenstvu’. Nemam razlog da ga ne poslušam i da mu ne vjerujem. Vidite koliko je motivisan. Trenira kao lud, nikada ovako nije trenirao. Vjerujem da će pronaći vrijeme i za odmor – rekao je Erjavec u razgovoru za Sport Klub Slovenije.

Prema njegovim riječima, “Luka je fenomen” i njegova želja da obuče dres reprezentacije je nevjerovatna.

– Zvijezde takvog kalibra ne mogu uvijek da igraju za reprezentaciju. Možda koriste slobodno vrijeme da budu sa porodicama, da brinu o svojim tijelima. U ovom slučaju je drugačije, Luka je fenomen. Želja da igra za Sloveniju je nevjerovatna, željan je mečeva i rezultata i to pravi razliku. To što radi ima nevjerovatan efekat na cijelu Sloveniju, ali i Evropu i samu košarku, on promoviše svjetsku košarku – istakao je on.

Leave a Reply