DIO PENZIONERA U BIH DOBIT ĆE POMOĆ OD 600 KM: Evo šta moraju ispuniti

Vlada Federacije BiH usvojila je Program raspodjele paketa podrške za energetski siromašna domaćinstva.

Riječ je o novcu koji je Evropska unija interventno poslala stanovništvu BiH, a koji će se isplatiti kao jednokratna podrška siromašnim domaćinsvtima.

Vlada napominje da korisnici socijalnih naknada neće automatski postati korisnici ove pomoći, iako ni oni nisu isključeni.

Program potrošnje uključuje pomoć za 110.000 domaćinstava razvrstanih u četiri kategorije, a to su porodice u kojima niti jedan član ne radi; korisnici penzija do iznosa zagarantirane penzije, porodice s djecom, korisnici doplatka za djecu i jednoroditeljske porodice bez stalnih primanja ili nižih od minimalne plaće – rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Naglasio je i da prijava na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć ne utječe na ostvarivanje redovnih socijalnih naknada: invalidnine, dječijeg doplatka, odnosno korisnici ovih naknada ne gube pravo na njih ako se prijave na javni poziv za ovu jednokratnu pomoć.

Projekt podjele ove pomoći provodit će se u saradnji s općinama i centrima za socijalni rad, navodi se u saopćenju. Ranije je najavljeno da svako domaćinstvo može dobiti najviše 600 KM (306 eura) pomoći.

Leave a Reply