KAKO DA LAKO OLJUŠTITE DUNJE: Uz par jednostavnih savjeta imaćete najljepše slatko, sok i zimnicu

Jednostavni trikovi domaćica za lakše ljuštenje voća.

Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Rijetko se konzumira u svježem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Kada pripremamo jela ili zimnicu od ovog voća, postoji jedan problem koji je poznati svima koji vole dunje, a to su tvrdoća ploda i njegova teška prerada. Verovatno se svako ko je pravio džem ili slatko od dunja suočio sa dugim i teškim ljuštenjem ploda. Zato sa vama dijelimo neke cake koje će vam olakšati pripremu ukusnih poslastica od ovog voća.

Dunje pre obrade kratko prokuhajte. Svi koji su ovo isprobali tvrde da se nakon toga voće lakše ljušti i siječe.

Isijecite voće na nekoliko dijelova. Na primjer, na četiri. Tako ćete lakše oljuštiti koru sa svakog komada posebno.

Koristite ljuštilicu za krompir. Krompir je takođe tvrd i ljuštilica će moći da se koristi i na dunje. Ali ljuštilica takođe ne bi trebalo da bude stara i tupa.

Ne ljuštite dunje koje su tek ubrane. Kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše i lakše se ljušti. Ovo će vam znatno olakšati rad sa njim.

Izvor: Stvar ukusa

Leave a Reply