JEFTINA NAMIRNICA JE SMRT ZA VISOK HOLESTEROL I ŠEĆER: Obavezna je uz viršle i meso, a nevjerovatno je dobra za zdravlje

Senf, namirnica bez koje se ne mogu zamisliti virše, snižava holesterol i šećer!

Redovna konzumacija senfa možeda pomogne da se normalizuje nivo holesterola i šećera u krvi, otkrilo je nedavno istraživanje.

Naučnici sa Univerziteta Kardif Metropoliten zaključili su da je senf od cijelog zrna, ako se svakodnevno jde u određenoj količini, veoma pogodan za snižavanje visokog holesterola i šećera u krvi. A ta optimalan količina iznosi 10 grama, odnosno jednu puni, krcatu kašičicu.

Ispitanike ove studije činile su 42 ekstremno gojazne osobe starosti između 40 i 70 godina. Tokom 12 nedelja, oni su jeli punu kašičicu ovog senfa od cijelog zrna. Prije i poslije eksperimenat su im mjereni nivoi glukoze i holesterola u krvi a evo šta je istraživanje pokazalo…

domaci-senf-5

Dakle, rezultat testa je bio sljedeći: kod 86 odsto ispitanika je došlo do smanjenja nivoa glukoze  i holesterola u krvi tokom perioda od 12 nedelja. Konkretno, nivo holesterola tokom ova 4 mjeseca je  smanjen kod čak 64 odsto učesnika.

Zvaničnici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) istakli su da rezultati ovog eksperimenta najbolji su dokaz da je zdrava i uravnotežena ishrana važan deo očuvanja dobrog zdravlja. Oni preporučuju da jedete raznovrsnu hranu “u pravim razmjerama”.

MONDO

Leave a Reply