Ovo su namirnice koje će ojačati vaše tijelo i um

Oni su jeftini i pristupačni pa nemate izgovora!

ŠPINAT

Kad Sailor Popeye jede špinat, on puca s energijom i zdravljem, i to nije bez razloga. Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Bogato je željezom pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Špinat je takođe dobar izvor luteina koji čuva vid.

 BANANA

Ukusne banane popularni su izvor u shakesima jer mu daju kremastu teksturu i slatkoću. Ali, ovo egzotično voće je i prepuno kalijuma koji smanjuje osjećaj umora i povećava koncentraciju. Uz to je dobar izvor vitamina B6, koji je važan za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema i mozga, kao i dijetalna vlakna koja čuvaju probavu.

CVIKLA

Cvekla u smoothieju? Nutricionisti to apsolutno preporučuju. Ovo povrće sa korenom prepuno je protuupalnih svojstava sa visokim procentom gvožđa, folata i B vitamina. 200 grama cvekle sadrži i 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savjetuju kombiniranje cikle s citrusnim voćem, poput naranče ili limuna, kako bi se povećala apsorpcija hranjivih sastojaka.

PUTER OD BADEMA

Ne zaboravite da u smoothie dodate i nekoliko dobrih masti. Maslac od badema nametnut je kao puno bolji izbor od, recimo, maslaca od kikirikija jer ima više vitamina E, kalcijuma i željeza od njega. Zbog visokog postotka proteina i vlakana, dobar je saveznik u izgradnji mišića i pruža sitost tijelu tokom dužeg vremenskog perioda.

GREEK YOGURT

Zdravo piće nije kompletno bez dobrog izvora proteina, poput grčkog jogurta. Ne samo da sadrži dvostruko više proteina od običnog jogurta, nego sadrži i veliku količinu kalcijuma da osigura dobru izgradnju kostiju i zuba. Treba imati na umu da njegova kremasta tekstura dodaje ukus.

PROTEINI U PRAHU

Takođe možete dodati protein u prahu bogat proteinima i aminokiselinama u vaše energetske potrese, a s niskim sadržajem ugljikohidrata koji raste u mišićima. Popularni protein sirutke prisutan je na tržištu već dugo vremena, a u posljednje vrijeme svoju grahu grašak dobija sve veću slavu koja je zbog biljnih proročanstava postala odličan izbor za vegane i vegetarijance.

CIMET

Kad pravite smoothie obično razmišljate o izboru povrća, voća i dodataka prehrani, a zaboravljate da dobro odabrani začin može potpuno promijeniti ukus cijelog šeika. Cimet je vrlo fleksibilan začin koji odgovara raznim kombinacijama, a istraživanja su pokazala da regulira krvni pritisak i snižava loši kolesterol. Povrh toga, jedna žličica će zasladiti ukus energetskog pića.

Leave a Reply