Ne treba objedovati stojeći

Užurban stil života često nas dovodi do toga da jedemo nešto “s nogu” dok prolazimo kroz grad, čekamo prevoz ili smo na poslu između radnih obaveza. I dok mislimo da smo učinili pravu stvar i uštedjeli vrijeme, nismo ni svjesni koliko smo štete napravili sebi.

Sjedenje za stolom dok jedete ne bi trebalo biti rezervirano samo za nedjeljni ručak, to bi trebala biti naša svakodnevna rutina. Stručnjaci kažu da postoji nekoliko razloga za to.

Brže varenje

Kad jedete sjedeći, zapravo vježbate jedan oblik joge. Naginjanje tijela prema naprijed i istezanje nogu potiče rad trbušnih mišića na lučenje probavnih sokova, što zauzvrat utječe na brzinu procesa probave i u tom slučaju se ubrzava.

Kontrola količine hrane

Kad sjedite dok jedete, jedete manje količine hrane, pokazala su istraživanja. Oni koji jedu nogom češće razmišljaju o drugim stvarima i nemaju apsolutno nikakvog obzira prema osjećaju sitosti.

Povećava se mogućnost da ćete bolje kontrolirati količinu hrane koju konzumirate ako sjedite za stolom dok jedete.

Zdravija kičma

Kada stojite i jedete, nagnite glavu i ramena prema naprijed da unesete hranu u usta, što nije zdravo za vašu kralježnicu. Ako sjedite, položaj kralježnice će biti pravilniji, što dugoročno doprinosi boljem zdravlju kralježnice.

Leave a Reply