Da li je zijevanje zarazno

Sitnice koje nas prate cijeli život – kihanje, zijevanje, drhtanje, kretanje crijeva … samo su neke od reakcija na stimulaciju okoliša. Otkrijte zašto nam se oči igraju, zašto mnogi nemaju zube mudrosti, zašto koža blista u mraku, zašto…

Zijevanje može biti zarazno – čim vidite da to neko radi i usta vam se razvijaju, ponekad i u situacijama kada je to krajnje neprijatno. Vjerovali ili ne, razlog zijevanja znanstvenicima je ostao misterija, iako je teorija šezdeseta. Recimo da ubrzava dotok krvi u mozak ili stimuliše srce.

Zijevanje aktivira određene mišiće u ušima, što rezultira oštrijom sluha. Zanimljivo je da zijevanje otvorenih očiju pomaže da izoštrite vid! Studija urađena na Univerzitetu Porto u Portugalu otkrila je da čak i kada pas čuje vlasnike kako zijeva, počinje zijevati.

Iznenadni trzaji prije spavanja ne događaju se svima, ali ih iskusi oko 70 posto ljudi u nekom trenutku svog života. Istraživanje trzaja kukova, kako ih još nazivaju, još nije dokazalo njihov uzrok.

Smatra se da je ovaj nenamjenski mišićni grč posljedica usporavanja otkucaja srca i disanja kada zaspimo, ili pogrešnog signala mozga koji opuštanje mišića prije spavanja tumači kao pad.

Mahanje uhom je sposobnost koju samo 10 do 20 posto modernih stanovnika naše planete nema i ne služi samo tome da zabavi svoje prijatelje.

Ali našim drevnim precima, pre 30 miliona godina, ovaj pokret triju zvučnih mišića (mišići spoljnjeg uha) pomogao je da bolje „uhvate“ zvuk koji dolazi sa strane. Baš kao i današnje mačke.

Zubi mudrosti su čovjekovi treći kutnjaci, koji su drevnim ljudima omogućili da žvaću tešku sirovu hranu, poput korijenja i mesa, posebno ako su ispali drugi zubi.

Trećina današnjih stanovnika planete nikada ne raste jer se evolucija ljudske čeljusti suzila i za njih nema mjesta.

Treperenje očiju – blefarospazam ili miohemija – zapravo je trzanje očnih kapaka, a može se dogoditi u donjem dijelu oka, ili na gornjem kapku. Naziva se i poremećajem treptaja. U većini slučajeva to nije glavni medicinski problem i često prolazi sam od sebe.

“Igranje” kapaka može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Uglavnom je bezopasna i ne utječe na vid, ali zašto se to događa medicinci još nisu uspjeli objasniti.

Ustanovili su samo da bi okidač za ovu pojavu mogao biti umor, stres i kofein. Topli oblog i nježna masaža očnih kapaka umiruju. Naša „narodna medicina“ preporučuje i hranu bogatu vitaminom B, dok drugi otkriju da suplementi magnezijuma pomažu.

Leave a Reply