KANCEROGENI DIM IZ OSIJEKA SE PROŠIRIO KILOMETRIMA: Ovi gradovi u Srbiji i BiH mogu biti na udaru- STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Požar je izbio oko 40 minuta iza ponoći u fabrici plastike i u njegovom gašenju učestvuje 100 vatrogasaca.

“Jak vjetar koji puše otrovni dim nosi prema jugu, tako da je već stigao do granice sa susjednom BiH, no za sada su zrak i voda za piće u gradu Osijeku ispravni”, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Oko 40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta firme za preradu plastike, Drava International, u osječkom prigradskom naselju Brijest, došlo je do požara u kojem još uvijek gori plastična masa i ambalaža, a pri gašenju su ozlijeđena dvojica vatrogasaca.

Jak vjetar tijekom noći onemogućio je osječkim vatrogascima uspješnu lokalizaciju požara u pogonu za preradu plastike smještenom u predgrađu Osijeka. Riječ je o trećem požaru u ovom pogonu u proteklih desetak godina, no ranija dva uspješno su sanirana pri izbijanju, potvrdili su vatrogasni zapovjednici i lokalni dužnosnici.

Veliki požar, koji je zahvatio fabriku plastike “Drava International” na samo 40-ak kilometara od Srbije, u Osijeku, naterao je sve građane tog mjesta u domove, a uveliko im stižu poruke da iste ne napuštaju zbog izuzetno lošeg kvaliteta vazduha, koji je zagadila izgorela plastika.

Požar je u pomenutoj fabrici izbio oko 40 minuta iza ponoći i u njegovom gašenju učestvuje 100 vatrogasaca. Kako prenose tamošnji mediji uzrok požara nije poznat, a njegovo gašenje bi moglo da traje danima, budući da duva vetar, koji otežava gašenje izuzetno zapaljivog materijala.

“Temperatura koja se stvara je nevjerovatna, jednostavno rečeno grozna, ne može da se priđe na više od 30 metara jer se oprema na nama topi. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovakvo nešto još nisam vidio”, rekao je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne službe Osijek.

Komentar povodom ovog incidenta za MONDO je dao i Bojan Simišić iz “Eko straže”.

– Kada gori plastika oslobađaju se kancerogone materije, tako da taj dim jeste ugrožavajući za zdravlje populacije. Cijelo jutro duva jak vjetar, koji ide prema Sremskoj Mitrovici, Šapcu I Loznici. Ne mora da znači da to zahtijeva hitnu interakciju, ali baš zbog ovakvih situacija treba da imamo sistem, koji obavještava građane o eventualnoj ugroženosti, jer mi se čini da informacije od značaja za javno zdravlje do nas stižu kasno – kaže Bojan Simišić iz “Eko straže”.

Prema podacima do koji se može doći na stranicama za mjerenje kvaliteta vazduha, on je u Sremskoj Mitrovici trenutno slabog kvaliteta.

“Kvalitet vazduha je generalno prihvatljiv za većinu osoba. Međutim, osjetljive osobe mogu da osjete manje do umjerene simptome od duže izloženosti.”, stoji u obrazloženju.

Kada su u pitanju Loznica i Šabac, situacija je ista.

Kako navode iz BATUT-a, u prijestonici nema iskakanja od uobičajenog kvaliteta vazduha.

“U Beogradu nisu poremećeni parametri koji se tiču kvaliteta vazduha, stanje je uobičajeno”, rekli su nam iz BATUT-a.

(MONDO)

Leave a Reply