POPALJENI METEOALARMI ZA CIJELU SRBIJU, SLIJEDI NEVIĐENI PREOKRET: Od visokih temperatura do kiše i grmljavine za manje od 24 časa

Nakon hladnog i olujnog vremena, u Srbiji se za vikend ponovo očekuju visoke temperature.

Maksimalna temperatura će se kretati do 35 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod je izdao i dva meteorološka upozorenja na visoke temperature, ali i ponegdje sa kišom i grmljavinom, piše Blic.

Vremenska prognoza predviđa da će u subotu biti sunčano, a u nedjelju se, uz promjenljivu oblačnost i kišu očekuju lokalni pljuskovi s grmljavinom sredinom dana na sjeveru, a poslije podne i uveče ponegdje i u ostalim krajevima, dok će se na jugu zadržati suho i veoma toplo.

U danima potom malo svježije, uz smjenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalnu pojavu kiše i pljuskova s grmljavinom.

Maksimalna temperatura će u većini mjesta biti u intervalu od 26 do 35 stepeni.

Upaljen žuti meteoalarm u subotu
Žuti meteoalarm označava da vreme potencijalno može biti opasno, a u subotu je obilježena cijela Srbija. U ovom slučaju, meteoalarm se odnosi na visoke temperature.

RHMZ navodi da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

– Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike, savjetuje RHMZ.

U nedelju ponegdje upaljen narandžasti meteoalarm
Jugoistočna Srbija je u nedjelju obilježena narandžastim meteoalarmom, koji se takođe odnosi na visoke temperature.

Taj meteoalarm označava da je vrijeme opasno, a RHMZ je pojasnio da kada je on upaljen, prognozirane su opasne vremenske pojave, intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Za ostale delove Srbije je u nedjelju upaljen žuti meteoalarm, a u zavisnosti od mjesta se odnosi na različite vremenske uslove.

Tako je za Beograd, zapadnu i jugozapadnu Srbiju, Šumadiju i Pomoravlje upaljen meteoalarm za grmljavinu i visoke temperature, dok je za istočnu Srbiju upaljen samo za visoke temperature.

Bačku, Banat i Srem u nedjelju, prema prognozi RHMZ-a, očekuju kiša, grmljavina i visoke temperature.

Leave a Reply