BILA JE NAJBOGATIJA ŽENA U JUGOSLAVIJI, A UMRLA JE U BIJEDI OD NAJTEŽE BOLESTI: U sekundi je izgubila čitavu porodicu

Dafina Milanović bila je jedna od najbogatijih žena u Jugoslaviji, a onda se preko noći sve okrenulo.

Zvali su je “srpska majka”, a kad je pala govorila je: “voljeli su me do posljednje marke”, a u novijoj istoriji Srbije ostaće upamćena kao akter najveće štednja-prevare zbog koje je veliki broj građana koji je posedovao ogroman broj deviza ostao bez ičega.

Uspjela je da pobjegne iz zemlje u koju se vratila kada je uhapšena u Nemačkoj 2002. godine. Suđeno joj je zbog prevare i pljačke štediša, ali suđenje nikad nije okončano, jer je 2. septembra 2008. godine preminula od duge i teške bolesti. Sahranjena je na groblju Lešće pored sina i muža, koji su misteriozno stradali 1992. godine, piše Nova.

Dafina Milanović bila je nekadašnja vlasnica Dafiment banke, kojoj se život okrenuo. Pogibija njene porodice i danas je misterija, a nakon tragičnog događaja pokrenule su se razne teorije.

Naime, Dafinin suprug, sin i kćerka poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi na auto-putu u Mađarskoj kada je automobil sletio sa puta.

Postoji nekoliko verzija ovog događaja, a jedna od njih prije tri decenije bila je i da je Dafina navodno lažirala smrt najbližih kako bi ih zaštitila od prijetnji, jer se već tada nazirala propast njene banke.

Dafina je navodno sklonila porodicu na tajnu lokaciju i promijenila im identitete u strahu za njihove živote pa je tako Srbijom kolala priča da suprug, sin i ćerka Dafine Milanović nisu poginuli 1992. u Mađarskoj, već ih je je ona sklonila na tajnu lokaciju.

Njihova pogibija i dan-danas je nerazriješena misterija jer nikom nije jasno šta se prije tri decenije zapravo desilo na mađarskom auto-putu 2. jula 1992. godine.

281017-dafina-milanovic-ff

Veliki krah

Tokom suđenja je utvrđeno da je Dafiment banka bila državni projekat iza kojeg je stajao predsednik Srbije Slobodan Milošević. Dafinu Milanović za predsednicu Dafiment banke preporučila je njena ranija biografija. Naime, Dafina Milanović rođena je 1947. u Skobalju kod Smedereva. Milanovićeva je pre osnivanja Dafiment banke već bila u sukobu sa zakonom 1979. godine, kao blagajnik kluba “Mornar”, i zbog “protivpravnog prisvajanja novca” osuđena je na 11 mjeseci zatvora, uslovno na četiri godine. Drugi put je 1988. godine provela osam meseci u istražnom zatvoru, jer je kao šef računovodstva u preduzeću “Slavija” i potom u “Plastici” ponovo posegnula za tuđim novcem, ali nikada nije otišla na izdržavanje kazne od dvije i po godine zatvora jer joj je poverena značajna uloga u “državnom projektu”.

Dafina je kasnije optužila Slobodana Miloševića za smrt porodice. Poslije propasti banke, jedno vrijeme živjela je u inostranstvu, a 2008. preminula je od raka.

Leave a Reply