SRBIN JE NBA ŠAMPION – POSLIJE NOVAKA, I NIKOLA POKORIO PLANETU: Jokić s Denverom uzeo prsten i ušao u istoriju

Denver je NBA šampion, Denver je najbolji tim na svijetu, Nikola Jokić je MVP koji je tokom cijele sezone nosio Nagetse na leđima i na kraju im donio istorijsku titulu!

Tim iz Kolorada je u petom meču pobijedio Majami rezultatom 94:89 , ukupno 4:1 u seriji, a Jokić je ovaj meč završio sa 28 poena i 16 skokova.

Meč koji je definitivno bio najgori u ovoj finalnoj seriji, istovremeno je bio i najnezivjesniji, a sve se rješavalo u posljednjih 60 sekundi u kojima su Kentavijus Koldvel – Poup i Brus Braun pogađali slobodna bacanja. Ut to, Braun je imao jedan nevjerovatan skok i poene za 90:89.

Prethodno je Džimi Batler vezao čak 11 poena i vratio dramu u meč, mada se u jednom trenutku činilo da je sve gotovo. Na kraju, prva titula Nagetsa u istoriji i 16. pobjeda od 20 mečeva u plej-ofu.

Majkl Porter je imao 16 poena i 11 skokova, Marej je ubacio 14, Kaldvel – Poup 11, a Brus Braun 10. S druge strane, Batler je imao 21, a Adebajo 20 poena.

Da li su se Nagetsi uplašili velikog uspjeha, te su im ruke i noge zbog toga bile okovane. Vjerovatno je to tema za razmišljanje u narednim danima. Međutim, činjenica je da je domać tim odigrao svoje najslabije poluvrijeme u seriji.

Šutirali su trojke 1/15, imali su dosta problema sa ličnim greškama (Jokić, Grin, Gordon, Marej), a čak ni slobodna bacanja i zicere nisu mogli da iskoriste.

Poveo je Majami sa 5:0 na startu, Nagetsu su napravili seriju 12:0 i upravo u tim trenucima viđena je i jedina trojka domaćina preko Jokića. Nedugo nakon što je bilo 15:8 na semaforu, Majami pravi seriju za vodstvo od 19:18.

Adebajo je bio nezaustavljiv, dva puta je pogodio 2+1 u trenucima kada su Jokić i Gordon bili na klupi. Svojim 14. poenom zatvorio je prvu dionicu (24:22), dok je Majami u nastavku stigao brzo do 28:22.

Kris Braun i Brus Braun su u tom trenucima držali priključak za domaći tim prije nego što je Robinson na poene Jokića odgovorio trojkom (37:29). U narednom napadu smo vidjeli i prvu dvocifrenu prednost Majamija (39:29) koja se istopila poslije tajm-auta Majkla Melouna (39:35).

Ipak, poslije jedne greške Jokića Adebajo je zakucao za 47:39, da bi i Adebajo pogodio za 51:42. Nagetsi su u naredna dva napada promašili dva bacanja i zicer, a poluvrijeme je završeno poenima Portera. Poret i Jokić su imali po devet poena i osam skokova na poluvremenu – jedini vrijedni pomena.

Njih dvojica su odlično otvorili i treću četvrtinu. Jokić je stigao do 12 poena i 10 skokova vrlo brzo, Porter do 11 poena i devet skokova, a Denver je spustio na 51:55.

Kada je Marej pogodio tek drugu trojku Nagetsa za 60:60, “Bol Arena” je bukvalno proklljučala. Majami je tražio minut odmora poslije kog je Porter imao dva šuta za vodstvo, ali nije mogao da pogodi ni za dva ni za tri. Gosti jesu preko Kejleba Martina za 64:60 i Meloun je minutom odmora morao to da siječe. Pogotovo što je njegov tim promašio još jednu trojku (2/20 u tim trenucima).

Vratio je Denver prednost u finišu treće deonice (69:68), Lauri je trojkom “prebacio na 71:70 – što je bio i konalan rezultat pred posljednju. A tamo su Jokić i Marej zaigrali svoj tango na staratu i, uz odličnu odbranu, Denver je došao do 81:76 na šest minuta do kraja.

Ono što je “krasilo” meč u tim trenucima jeste veliki broj grešaka na obje strane i veliko mučenje Majamija u napadu. Ipak, na kraju smo vidjeli dramu koja se, završila pobjedom Nagetsa.

Leave a Reply