ORIGINALNI RECEPT ZA ČUVENI MAĐARSKI GULAŠ: Mekano meso u ukusnom saftu, sipaćete tanjir više, prosto se TOPI U USTIMA

Donosimo vam ideju za ručak koji će cijela porodica obožavati! Čuveni Mađarski gulaš idealan je i kada vam dolaze gosti. Možete ga servirati uz različite priloge, najčešće je to bareni krompir ili tjestenina. U nekim krajevima ga čak serviraju i uz palentu. Intenzivan ukus gulašu daje velika količina luka, bez koje on ne bi bio to što jeste. Smatra se jednim od najboljih na našem podneblju.

SASTOJCI:

Junetina 1.5 kg ( od plećke )
Luk 700 gr ( slobodno i 1kg ukoliko volite luk )
Mrkva 2 komada
Bijeli luk 3 čena
Lovorov list po želji
Paradajz pire 1 kašika
Začini : so, biber. suhi začini

PRIPREMA :

Gulaš

Meso sjeckati na kockice i potom marinirati : ulje, so, biber, suhi začini. Dobro promiješati i ostaviti u frižideru sat vremena ili duže.

Propržiti luk koji smo sjeckali na sitne kockice 5 minuta i preko dodati meso, ne miješati nego samo poklopiti i ostaviti 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove.
Nakon 10 minuta promiješati i ostaviti da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi. Povremeno promiješati.

Gulaš

Nakon 30 minuta dodaćemo mrkvu , bijeli luk i lovorov list . Krčkati dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje.
Nakon i tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolivanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu kašiku paradajz pirea i ostavite da krčka 45 minuta na laganoj vatri.

Nakon 45 min naš gulaš je skoro gotov. Dodajte vode po želji, da li volite da bude gušće ili rjeđe i začinite. Ostavite da krčka 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.

Gulaš

Prijatno!

Leave a Reply