“DJEČAK JE DUŽE BIO ‘INSTRUISAN’ DA POČINI OVAKAV ZLOČIN!” Advokat Dobričanin: Ne nasjedajte na priču i ne ZATVARAJTE OČI

Stručnjaci polemišu kako je moglo da dođe do stravične tragedije u školi “Vladislav Ribnikar” i koji su bili okidači!

U Srbiji do sada nije nikada zabilježen ovakav slučaj koji se dogodio u školi “Vladislav Ribnikar”. Mnogi stručnjaci, uključujući psihologe i kriminologe, razmatraju šta su mogli da budu okidači za stravičan zločin koji je potresao čitavu Srbiju. Kako stati na put tome da se više nikada ne ponovi?

Postavlja se i pitanje, šta može da dovede do ovakve tragedije i šta su okidači koji pokrenu u umu malog djeteta želju za osvetom i odmazdom? Da li je uopšte moguće to dokučiti iz ugla nauke: sociologije, pedagogije i psihologije?

Na ova pitanja, gostujući u emisiji “Puls Srbije” na Kurir TV svoje odgovore dali su školski pedagog i psiholog Jelena Kenić i Rajko Nedić, odgovorni urednik Kurira i Zora Dobričanin Nikodinović, advokat.

Kako je na samom početku istakla Kenić, smatra da je stravičnim zločinom u školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru otvorena “Pandorina kutija”.

“Stvari nisu dobro postavljene i djeca misle da nije moguće riješiti problem na drugačiji način. Ovaj dječak se nije dobro osjećao u svojoj okolini i misli da je neko rešenje posezanje za ovim sredstvima. U ovim drugima situacijama, vi vidite da oni djecu ne doživljavaju kao bića nego čine da druga bića njihovi drugari, budu vrsta lutaka iza kulise. Djeca su previše u sferi interneta i digitalnoj realnosti. Mi smo im dozvolili da imaju neograničen pristup internetu, a posljedice su da su gradili paralelnu realnost, što je promijenilo kompletan njihov lični doživljaj. To je jedno duboko izmjenjeno stanje. Nije se moglo desti iznenada i očigledno su neke stvari duboko potiskivane” rekla je ona dok Nedić smatra da je dalji tok situacije i reakcija djece na događaj – očekivan.

“Neuobičajeno je da se ovakav događaj desi u jednoj evropskoj državi. Treba im se objasniti. Djeca nisu svjesna srazmjere zločina. Nisu svjesni da je osmoro djece ubijeno u školskim klupama. Pojedinci na društvenim mrežama pokušavaju da kopiraju ovo. Bitno je da se svaki pojedinačni slučaj pretrese i vidi šta je problem, oni i dalje misle da je ovo neka igrica. On je za njih heroj, a pobio je svoje drugove i drugarice i naročito je za njih to nevjerovatno da je to izveo planski i da se dugo pripremao. Mislim da je ovdje stvar lične prirode i odnosa sa porodicom i okolinom. Treba apelovati na roditelje prije svega, da se ne bi dešavale slične stvari”, rekao je Nedić.

Avokatica Dobričanin Nikodinović kaže da je u prvom instinktu jasno da dijete od 13 godina ne može da ima ubilački um samo i samostalno.

“Moje mišljenje je da je on instruisan. Ovo mi liči na sekte i mračne terorističke organizacije. Kada donesete oružje u školu i poginu nedužni ljudi to je terorizam. Svi smo zakazali. I škola i porodica i svi. To dijete od 13 godina, koje je smišljalo zločin danima, mislim da je to dijete upotrebljeno kao nečije oružje. On se sam informisao, ali tako što je upao u neku mrežu i odatle crpio podatke, a neko ko je želio da ga upotrijebi ga je hranio tim podacima. Njegov plan je na engleskom, a njegov spisak je na ćirilici, i čak je i precrtao jedno ime. Zamislite koji je to umišljaj! – ispirčala je i dodala:

“Mislim da je važno da se istraga sprovede detaljno. Ova priča o vršnjačkom nasilju je ‘lažna zastavica’. Kada sam prvi put ovo čula, pomislila sam ovo je odbrana. Ne treba nasijedati na tu priču i zatvarati oči. Poginuli su nevini ljudi. Došao je u školu sa molotovljevim koktelom i pištoljima. Ovo spremanje danima, a pritom pozvao policiju i rekao ‘ja sam psihopata’. To je odbrana spremljena od prvog puta, jer nemoguće je da tu rečenicu izgovori dijete od 13 godina. Jer ako sam ne pozove policiju i ako procijene da može da pobjegne, bilo bi mu mnogo teže kasnije, on je samim tim učinio najbolje za sebe i svoju odbranu”, rekla je Dobričanin Nikodinović za kraj.

(MONDO/Kurir.rs)

Leave a Reply