RECEPT ZA OMILJENI KOLAČ STARE JUGOSLAVIJE: Domaćice su se takmičile čiji će biti ljepši, a lako se pravi

Padobranci su starinski kolač koji je bio rado viđen na trpezi širom bivše Jugoslavije, a ovaj jednostavni recept garantuje da će vam uspjeti iz prve.

SASTOJCI:

ZA BISKVIT:

3 bjelanceta
300 g šećera
300 g mljevenih oraha
sok od limuna

ZA FIL:

3 žumanceta
3 kašike šećera u prahu
125 g putera
100 g čokolade za kuhanje

PRIPREMA:

Bjelanca čvrsto umutite sa šećerom, a kada počne da se pravi snijeg, dodajte dvije kašike limunovog soka, pa još malo umutite tako da dobijete čvrst snijeg. Na kraju pažljivo ručno umiješajte mljevene orahe. Kašičicom ili pomoću šprica oblikujte manje loptice i ređajte puslice na podmazan pleh ili na pek-papir. Trudite se da budu što manje i da ostavite veći razmak između svake puslice jer će tokom pečenja narasti. Pecite ih u rerni na 150 stepeni oko pola sata. Vodite računa da vam puslice ostanu što više bijele.

Dok čekate da se puslice osuše, pripremite fil. U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice isprskajte otopljenom čokoladom, a ne morate, na svaku nanesite fil i spajajte po dvije, kao vanilice. Padobrance ostavite da malo odstoje da bi omekšali i potom ih služite.

Leave a Reply