VIC: Baka uči unuka lijepom ponašanju

Baka uči unuka lijepom ponašanju:

– “Vidiš,unuče,kad ja zijevam,uvijek stavim ruku na usta. Šta misliš, zašto to radim?”

A unuk će:

– “Pa valjda zato da ti ne ispadne proteza…”

MNOGI NE OBRATE PAŽNJU NA SVRAB, ALI MOŽE BITI SIMPTOM OPASNE BOLESTI: Ovo je 10 razloga zbog čega koža može da svrbi

1. Suha kože

Koža je često suha za vrijeme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vrijeme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidratizirati kako biste prevenirali pojavu svrbeža. Osjećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako nestaje promjenom životnoga stila.

2. Dermatitis

Dermatitis je akutno stanje kože, a glavni uzroci su spojevi koji izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opeklina, a uglavnom je na rukama. Svrbež može biti i vrlo jak te je koža crvena i upaljena, a ponekad može i peći. U tom slučaju posjetite liječnika.

3. Ubodi insekata

Ubodi su najčešći razlozi svraba, pogotovo u proljeće i ljeto. U tom razdoblju ubadaju nas mravi, pauci te komarci. Ubod mrava i pauka svrbi kratko vrijeme, dok ubod od komarca, nakon što isiše krv, svrbi ponekad i cijeli dan. Taj svrbež je tjelesni mehanizam obrane od uboda, a češkanjem ćete potaknuti cirkulaciju krvi te tako omogućiti veći priljev obrambenih stanica na tom području tijela. Nakon što se nakupi dovoljno stanica, natečeno mjesto uboda nestaje.

Leave a Reply