STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM: Bila je nezaobilazna na nedjeljnoj trpezi, a svaka jugoslovenska domaćica je znala da spremi

Štrudla od maka jedna je od najomiljenijih starinskih delicija.

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a zatim se puni makom koji se kuha sa mlijekom. Svaka domaćica u bivšoj Jugoslaviji znala je da pripremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je neizostavna i nakon nedjeljnog ručka. Takođe, na trpezi su se u to vrijeme često mogle naći tjestenine sa orasima ili makom, kao jedan od nenadmašnih specijaliteta. Naučite kako da pripremite štrudle sa makom, omiljeni desert svih Jugoslovena.

Sastojci

za tijesto:
550 g brašna
300 ml mlijeka
30 g kvasca
1 jaje
1 žumanca
2,5 kašike šećera
50 g putera
Za fil:
500 g maka
200 g šećera
300 ml mlijeka
Za premaz:
1 jaje

Priprema:

U mlijeko dodajte kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira, pa dodajte jaje i žumance koje ste prethodno umutili, a zatim i otopljeni puter. Sve sjediniti, pa sipati prosejano brašno i zamesiti tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 20 minuta na toplom mjestu. Dobijeno tijesto podjeliti na 3 djela. U šerpu sipajte mlijeko i pustite da proključa, pa postepeno dodajte mak i šećer koji ste izmiksali. Kuhajte još nekoliko minuta uz stalno mješanje. Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, pa preko njega rasporedite fil. Zarolati, pa ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata ili dok ne porumeni.

 

Izvor: Stvar ukusa

Leave a Reply