OVAKO SE PRAVILNO “GRIJE”: Šest grešaka s radijatorima zbog kojih nepotrebno raste račun za grijanje

Mnoga domaćinstva osjećaju pritisak rastućih računa za energiju, ali neki možda slučajno uzrokuju povećanje svojih računa.

Naime, radijatori su jedan od najčešće korištenih stvari u našim domovima i s hladnijim mjesecima, svi ih pokušavamo koristiti učinkovitije.

Zaboravljate da odzračite radijatore

Odzračivanje radijatora je brz posao za koji je potrebno nekoliko sekundi, ali mnogi ljudi ga zaboraviti.

Njihovim odzračivanjem uklanjate zarobljeni zrak koji može stvoriti hladne mrlje i spriječiti vaš radijator da radi u najboljem redu. Sve što vam treba je ključ i neka stara odjeća ili tkanina da uhvatite vodu koja izlazi.

Nikada nemojte odzračivati ​​radijator kada je kotao uključen jer se možete opeći. Stručnjaci kažu da je odzračivanje radijatora najmanje jednom godišnje neophodno, inače neće raditi na održavanju topline vašeg doma, bez obzira koliko dugo držite kotao uključen.

Slučajno blokirate radijator

Pojačavanje grijanja na najvišu razinu neće donijeti nikakvu korist ako se kauč, krevet ili drugi namještaj u dnevnoj sobi postavi ispred radijatora.

Ako vaš namještaj prekriva radijator, toplina se neće moći najefikasnije širiti. Razmislite o tome da preuredite svoju sobu kako biste omogućili toplini da se proširi cijelom prostorijom.

Ako ne možete preurediti svoj namještaj, trebali biste barem ostaviti prostor za disanje tako što ćete stvoriti razmak između radijatora i prepreke.

Pogrešno podešavanje radijatora i termostata

Ako imate termostat podešen na visoku temperaturu, ali je najbliži radijator isključen mogli biste gubiti energiju. To znači da će vaš kotao raditi duže nego što je potrebno, ali zapravo nećete grijati prostoriju.

To je zato što radijatorski ventili sprečavaju da topla voda teče u radijator kada se postigne određena sobna temperatura. Kako biste bili sigurni da grijete samo onoliko plina koliko vam je potrebno, stavite termostat u prostoriju koju planirate najviše grijati i provjerite da zahtijeva centralno grijanje od vašeg kotla samo kada vam je potrebno.

Zavjese vise preko radijatora

Nije samo sofa ono što vaš radijator može učiniti besmislenim. Ako imate zavjese obješene ispred vaših radijatora, toplina se neizbježno apsorbira ili zadržava u njima, a svaka proizvedena toplina bit će izgubljena jer su prozori jedan od glavnih načina na koji toplina izlazi iz vašeg doma.

Ne čistite svoj radijator redovno

Prašina u vašem radijatoru može ga učiniti manje efikasnim, pa je vrijedno očistiti radijator kao dio vašeg rasporeda čišćenja kako bi vaš dom bio topliji.

Održavanje radijatora čistim je jednostavan način da smanjite potrošnju.

Grijanje svih prostorija u kući

Zagrijavanje svih prostorija u vašoj kući je gubitak energije. Uštedjet ćete samo grijanjem prostorija koje su vam potrebne.

Važno je ne trošiti novac na grijanje slobodnih soba ili drugih prostorija koje se ne koriste tokom zime.

Dakle, ako znate da se soba neće koristiti, onda obavezno isključite radijator i zatvorite vrata da zaustavite cirkulaciju hladnog zraka kroz ostatak kuće.

Izvor:Klix

Leave a Reply