BLITVA JE GLAVNA KOMPONENTA ZDRAVE PREHRANE: Mesnatija i sočnija srodnica cvekle i špinata

Blitva je lisnato zeleno povrće uobičajeno u mediteranskoj kuhinji već stoljećima, a najbliži srodnici su joj cvekla i špinat. Lišće joj može biti zelene ili crvenkaste boje, a stabljika je obično bijela, šareno-žuta ili crvena. Blitva sorte “Rainbow” ima spektar duginih boja, a blitva s crvenim peteljkama se često naziva rabarbarasta blitva.

Blitva je općenito izgledom vrlo slična cvekli, ali za razliku od cvekle, nema jestiv korijen. Zeleno lišće i stabljika su jestivi, ali se kuhaju različitim brzinama. Bilo da se jede sirova ili kuhana, blitvu je jednostavno pripremiti, a kao i ostalo zeleno lisnato povrće, lišće joj je vrlo hranjivo, što je čini popularnom komponentnom zdrave prehrane.

KUPNJA

Blitva se na našim prostorima sadi dva puta godišnje, prvi put u proljeće i ponovo u jesen. Prilikom kupnje, odaberite blitvu jarko zelenih listova i šarenih stabljika, koje moraju biti čvrste. Preskočite snopove koji uključuju lišće koje je uvenulo ili ono koje je počelo žutjeti, a još jedan od pokazatelja da blitva nije najsvježija su stabljike koje su počele tamniti.

KAKO KUHATI S BLITVOM

Blitva u frižideru može izdržati i do sedam dana, a prilikom pripreme je listove potrebno dobro oprati pod mlazom vode. Kao i kod kupusa i kelja, stabljike je najbolje ukloniti iz središta listova jer mogu biti žilave i vlaknaste. Mladi listovi se mogu jesti i sirovi, a zreliji su tvrđi i najbolje ih je poslužiti kuhane. Stabljike neki pripremaju odvojeno od lišća i to na isti način na koji se pripremaju šparoge.

Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, blitvu je dovoljno termički obrađivati otprilike 5 do 7 minuta. Blitva zna biti gorka, ali se kuhanjem ta gorčina smanjuje i oslobađaju se zemljani, blago slatki okusi. Pojavljuje se u raznim jelima i jednako je svestrana kao i špinat.

SKLADIŠTENJE

Za najbolje rezultate, odvojite listove i stabljike i u frižideru ih čuvajte odvojeno do sedam dana. Listove položite na papirnate ručnike pa ih zatim smotajte u snop i zatvorite u plastičnu vrećicu. Blitva koju ćete na ovaj način pospremiti u frižider bi trebala biti potpuno suha.

Stabljike također možete pohraniti u frižider zamotane u plastičnu vrećicu. Iako je najbolja svježa, blitva se može zamrznuti i do godinu dana. Stabljike blanširajte 2 minute u kipućoj vodi, a listove 1 minutu, zatim ih dobro ocijedite i pohranite u vrećice za zamrzavanje iz kojih je potrebno istisnuti što više zraka.

Izvor:Oslobođenje

Leave a Reply