SRČANI UDAR NIJE IZNENADAN: 95 % preživjelih tvrdi da su osjetili ova dva simptoma samo mjesec dana prije infarkta

Izvještaj, zasnovan na anketi više od 500 žena, razbija popularni mit o iznenadnoj prirodi srčanih udara

Srčani udar može nastupiti iznenada. Zamislite mučan bol u grudima koji se širi na vaše ruke i vrat. Iako ovaj prikaz zaokuplja maštu, simptomi srčanog udara se često javljaju mnogo postepeno, prenosi “Express”.

“Harvard Health” navodi istraživanje više od 500 žena koje su preživjele srčani udar. Istraživanje je otkrilo da je 95 odsto žena reklo da je primijetilo da nešto nije u redu mjesec dana prije srčanog udara. Dva najčešća rana upozorenja bila su umor i poremećen san. Neke žene, na primjer, rekle su da su toliko umorne da ne mogu da namjeste krevet bez odmora.

Bol u grudima – uobičajeni rani znak upozorenja na srčane probleme kod muškaraca – bio je dalje na listi za ove žene. Oni koji su ga imali opisali su ga kao pritisak, bol ili stezanje u grudima, a ne kao bol. Čak i kada su im srčani udari bili u toku, samo oko jedne trećine žena u ovoj studiji iskusilo je “klasičan” simptom bola u grudima. Umjesto toga, na vrhu liste su otežano disanje, slabost i umor, ljepljiv znoj, vrtoglavica i mučnina.

Komentarišući nalaze istraživanja, Harvard Health kaže:

– Jedna poruka koja se može uzeti kući je da neke žene mogu dobiti rano upozorenje o predstojećem srčanom udaru u obliku pretjeranog umora, poremećenog sna ili kratkog daha. Zdravstveno tijelo nastavlja:

​​- Obraćanje pažnje na ove simptome i dobijanje brze dijagnoze i liječenja samo bi mogli da spriječe potpuni srčani udar. “Neki muškarci takođe imaju rane signale upozorenja, a bol u grudima je najčešći. Dodaje se:

– Druga poruka je da žene i njihovi ljekari moraju da razmišljaju izvan bolova u grudima kada je riječ o tome šta žene doživljavaju kao cvjetanje srčanog udara.

Leave a Reply