EVO KAKO DA UŠTEDITE NA GRIJANJU: Stručnjaci objasnili, mnogi prave ovu grešku – evo šta savjetuju da koristite

Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: “Da li ste već upalili grijanje?”

Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. Ipak postoji večita dilema kod korišćenja centralnog grejanja, da li ako cijeli dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grijanja na nižoj temperaturi tokom cijelog dana kako biste uštedeli samo mit.

S jedne strane, ostavljajući grijanje uključenim cijeli dan, kotao će morati raditi kako bi održavao temperaturu na zadanoj temperaturi, a energiju ćete trošiti cijeli dan u poređenju i s podešavanjem da grijanje kreće u odabrano vrijeme. Međutim, ako je dom hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrijete kada dođete i uključite grijanje.

Stoga savjetuju korišćenje tajmera. To omogućuje da se grijanje uključuje i isključuje kada vam najviše treba i ne morate brinuti hoćete li zaboraviti da ga isključite.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju učinkovito grejanje doma je otkriti gde toplina izlazi iz njega. Ako je stan dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate da grijanje radi cijeli dan, ili koristite tajmer. Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje ugodne temperature u domu, preosi espreso

Leave a Reply