MAGIČNA KRPA VAM VIŠE NE UPIJA: Razlog jeste u tome kako je perete, što je skuplja to se brže uništava

Siguran način da uništite magičnu krpu jeste da je operete u veš mašini. Evo koje još stvari ne smiju u njoj da se peru.

Savremene mašine za pranje veša imaju veliki broj programa koje ne samo da peru “obične” tkanine, već i obuću, osjetljiva vlakna i slično. Postoje i neke narodne “cake” koje pomažu da se pranjem u mašinu uklone i najtvrdokornije fleke, ali postoje stvari za koje važi preporuka da se isključivo peru na ruke.

Koje to stvari ne možete da stavite čak ni na najmanje agresivan režim pranja u mašini?

Patike

Ako patike nisu platnene, već su od kože ili skaja, jake vibracije u bubnju, kao i pritisak, ceđenje i topla voda mogu zauvijek da ih unište. Šta je onda rješenje i kako da ih  operete?

Većina patika ima uputstva za održavanje, tako da je ključno da ih dobro pročitate i postupite po savetima. Najčešće se preporučuje da se ručno peru i suše na svježem vazduhu ili da ih date na specijalno hemijsko čišćenje.

“Teška” posteljina

Jastuci punjeni perjem su danas prevaziđeni, stručnjaci su ih stavili na “crnu listu” kao potencijlne izazivače alergija. Međutim, ipak postoji ne tako mali broj ljudi koji ih koristi jer su udobniji od onih sa sintetičkim punjenjem. Ako ih imate u kući, ono što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da ih perete u veš mašini. I ne samo njih, već i druge stvari koji kada se pokvase upijaju mnogo vode (ćebad, dušeci, perjane jakne) i postaju daleko teži. Ovo može da dovede do oštećenja bubnja ili motora mašine.

Kako se pere ovakva posteljina? Jednostavno – odnesite je na hemijsko čišćenje. Svakako će biti jeftinije od popravke veš mašine.

Magične krpe

Magične krpe se sastoje od mikrovlakana koja, kada se peru u mašini, gube upijajuće svojstvo. I što je još gore, što je krpa skuplja i kvalitetnija, veća je vjerovatnoća da će je pranje u veš mašini uništiti. Kako prati ove krpe?

Jednostavno pročitajte šta piše na upustvu. Najčešće, proizvođači preporučuju pranje ovakvih krpa ručno, u toploj vodi uz upotrebu sapuna.

MONDO

Leave a Reply