U BEOGRADU PREMINU0 LJUBIŠA SAMARDŽIĆ: EVO ŠTA SE JOŠ DOGODILO NA DANAŠNJI DAN

Predvođeni pukovnikom Richardom Nicollsom, Englezi su 1664. zauzeli nizozemsko naselje na američkom kontinentu New Amsterdam, potom nazvano New York, u čast vojvodi od Yorka, budućem engleskom kralju Jamesu II

1331. Na državnom saboru u Svrčinu (Kosovo) arhiepiskop Danilo II krunisao je 23-godišnjeg Dušana Stefana Nemanjića za kralja srpskih i pomorskih zemalja.

1760. U Sedmogodišnjem ratu, koji se iz Evrope proširio i na Sjevernu Ameriku, Britanci pod komandom Jefferyja Amhersta porazili su Francuze i zauzeli Montreal.

1831. Ruske trupe pod komandom generala Paskeviča u bici za Varšavu pobijedile Poljake koje je predvodio general Henrik Dembinjski. U trodnevnoj bici poginulo je više od 9.000 Poljaka. To je bio i kraj Poljskog ustanka.

1841. Rođen češki kompozitor Antonjin Dvoržak.

1856. Mirovnim ugovorom u Parizu završen je Krimski rat Rusije protiv Turske (1853-1856) i njenih saveznika – Velike Britanije i Francuske (od 1854) i Kraljevine Sardinije (od 1855) za prevlast na Balkanu, Dardanelima i Bliskom istoku. Rusija je izgubila južnu Besarabiju i protektorat nad dunavskim kneževinama te pravo držanja ratne flote u Crnom moru.

1900. Uragan u teksaškom gradu Galveston razrušio više od 2.500 kuća, a poginulo je najmanje 8.000 ljudi.

1925. U Portsmouthu u Velikoj Britaniji rođen filmski komičar i glumac Peter Sellers. Najpoznatiji je po ulogama u serijalu “Pink Panther”, “Dr. Strangelove”, “Inspektor Clouseau”, “Dobro došli, gospodine Chance”, “Zatvorenik Zende”, “Lolita”.

1943. Objavljena bezuslovna kapitulacija Italije u Drugom svjetskom ratu.

1944. Prva njemačka raketa V2, ispaljena iz Haaga, u Drugom svjetskom ratu pala je na London. Nijemci su do kraja rata na Veliku Britaniju ispalili više od 1.000 tih raketnih bombi, od kojih je 660 palo na London.

1945. U mjestu Priječani kod Banje Luke rođen Vinko Puljić, kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.

1949. Umro njemački kompozitor i dirigent Richard Strauss, direktor Bečke opere.

1991. Makedonci se na referendumu izjasnili za suverenu Republiku Makedoniju.

1995. Snage HV-a i HVO-a oslobodile Veliki Vitorog, važnu kotu na Kupreškoj visoravni.

1995. Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije, Hrvatske i BiH prihvatili su u Genevi mirovni plan za BiH, što je bio uvod u okončanje najtežeg sukoba na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Dogovoreno da će BiH ostati u svojim međunarodno priznatim granicama i sastojaće se iz dva entiteta: Federacije BiH (51 posto) i Republike Srpske (49 posto teritorije).

1997. U blizini zapadne obale Haitija poginulo je 150 ljudi kad je potonuo pretrpani feribot La Fierte Gonavienne, koji je plovio ka ostrvu Gonava.

1999. Od eksplozije podmetnute bombe u stambenoj zgradi u Moskvi poginule su 94 osobe. U seriji eksplozija narednih dana u više gradova u Rusiji poginulo je oko 300 ljudi.

2003. Umrla njemačka rediteljica i fotograf Leni Riefenstahl (101), čija je karijera dostigla vrhunac u vrijeme nacističke vladavine, zahvaljujući propagandnim nacističkim filmovima koje je režirala.

2006. U Splitu umro glumac Josip Genda.

2017. U Beogradu umro Ljubiša Samardžić, jugoslovenski i srpski glumac, reditelj i producent. Ostvario je više od stotinu filmskih uloga, od kojih se izdvajaju one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”…

Leave a Reply