ŠTITNA ŽLIJEZDA SE PREPORODI ZA NEKOLIKO NEDJELJA: Dovedite hormone u red prirodnim sredstvima

Štitna žlijezda funkcioniše kako neka vrsta “baterija” za organizam – ona utiče na metabolizam, nivo energije, raspoloženje i motivaciju. Zdrava tiroida značajno smanjuje rizik od različitih oboljenja, piše Lepa i Srećna.

Prema istraživanjima, poboljšanje rada štitne žlijezde se može postići i prirodnim sredstvima. Tako, na primer, veoma lagane fizičke aktivnosti, poput šetnje, mogu da poboljšaju rad tiroide za 76 odsto u roku od 12 nedjelja. Potrebno je uvesti umjereno vježbanje tog tipa u ritmu od 30 minuta, tri do pet puta nedjeljno.

Bilo bi idealno da šetate na suncu, rano ujutru ili popodne, kako biste podstakli sintetisanje vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin je veoma značajan za pravilan rad tiroide.

stitna-zlezda

Izvanredan efekat na zdravlje štitnjače ima i svakodnevno opuštanje u periodu od 30 minuta. Izaberite mjesto i način po svom ukusu – jednostavne joga poze, meditacija, leškarenje uz omiljenu muziku. Ovi postupci zaustavljaju proizvodnju kortizola, hormona stresa, a rezultat je blagotvoran kako za tiroidu, tako i za čitav organizam.

Obične promjene u jelovniku poput zamene bijelog hleba integralnim, donose blagodeti veće količine selena i magnezijuma u ishrani. Prvi poboljšava rad tiroide, a drugi smanjuje rizik od njenog usporavanja.

U svakodnevne napitke dodajte đumbir – ukupno, pola kašičice praha dnevno. On ublažava oksidativni stres, koji ugrožava i štitnjaču i druge organe. Redovna upotreba đumbira u roku od mjesec dana može da odagna umor i da podstakne rad štitne žlijezde.

Leave a Reply