MUŽ NIKOLINE PIŠEK PREMINUO OD DISAJNE SLABOSTI: Šta izaziva akutnu respiratornu insuficijenciju

Rezultati obdukcije pokazali su da je Vidoje Ristović premnuo od akutne respiratorne insuficijencije. Da podsjetimo, muž voditeljke Nikoline Pišek je naprasno izgubio život prije dva dana, u 44. godini.

Akutna respiratorna insuficijencija ili, drugim riječima, disajna slabost, nastaje kada osoba ne uspeva da disanjem obezbijedi dovoljno kiseonika u krvi i njime snabde vitalne organe. Moguće je i da pluća i disajni sistem ne uspijevaju da izbace ugljen-dioksid iz organizma, a nekad se oba ova problema dogode istovremeno.

Akutnu respiratornu insuficijenciju najčešće izazivaju hronična opstruktivna plućna bolest, kao i komplikacije u upali pluća ili cistične fibroze na plućima. Međutim, pošto su i pluća i drugi disajni organi pod kontrolom centara u mozgu i kičmenoj moždini, ali i pod uticajem stanja plućne maramice, dijafragme i krvnih sudova, svaka disajna slabost može biti posljedica nekog poremećaja na bilo kom od ovih organa.

Među prvim simptomima javljaju se: plitak dah, otežano udisanje vazduha, šištanje u plućima, kao i plava boja usana i kože, a bolesnik je uznemiren i konfuzan. Puls je ubrzan i nepravilan, a često dolazi i do obilnog znojenja.

Neophodno je što pre pružiti bolesniku hitnu medicinsku pomoć, a simtomi se mogu komplikovati velikom brzinom. U slučaju da je uzrok disajne slabosti neko strano tijelo u disajnim putevima, mora se što pre ukloniti ili – ako je riječ o tečnosti, aspirirati.

Inače, normalan ritam disanja je kod ljudi od 12 do 16 udisaja u minutu. Udisaj obično traje oko dvije sekunde, a izdisaj oko tri.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply