ŠTA SE RADI SA ČUVARKUĆOM: Mnogi je ostavljaju u crkvu, a evo zašto je to velika greška

“Šarena jaja na stolu stoje, u ispletenoj korpi od pruća, svako od nas će dobiti svoje ostaće jedno – nas čuvarkuća… “

 Većina domaćica uskršnja jaja farba na Veliki petak. Koju god boju jaja da odaberu, jedno će svakako biti crveno – to je čuvarkuća

Običaj nalaže da se prvo jaje farba u crvenu boju koja simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv. To jaje, čuvarkuća, čuva se cele godine kako bi štitilo kuću i ukućane.

Vjeruje se da čuvarkuća tera sile zla i demone od ukućana i čuva ih od svakog zla i nesreće.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sljedeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Porodice koje imaju dvorište imaju običaj i da zakopaju prošlogodišnju čuvarkuću u zemlju, pod drvo koje žele da bude posebno plodno.

Na uskršnje jutro, običaj nalaže da se prvo omrsite jajima, a tek onda prelazi se na ostatak gozbe.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije donio jaja.

Prvo ofarbano jaje za Vaskrs čuva se tokom cijele godine, dok ne ofarbate novo.

Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća jer, kako mu ime kaže, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Ovo je najvažnije vaskršnje jaje.

Neki kažu da čuvarkuću treba pojesti, ali često se dešava da niko od ukućana to ne želi da uradi.

U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lijek protiv straha.

Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sljedećeg Vaskrsa.

“Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo… jer su naša vera i običaji, u stvari, čuvari naših ognjišta.”

Kada se sljedećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz rijeku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umjesto ukućana prihvatalo. Ako rijeke nema u mjestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.

Izvor: Kurir

Leave a Reply