DOMAĆI HLJEB KOJI SE NE MIJESI: Provjereni recept koji svima uspijeva, a biće vazdušast i mekan kao duša

Evo kako da napravite domaći hljeb koji ne mora da se mijesi.

Čini se da recepata, razmjera i trikova za domaći hljeb – omiljenu namirnicu većini Srba, ima svaka porodica. Svako ko je ikada mijesio hljeb zna da pripremiti toplu, mekanu veknu nije nikakava nauka, a ovaj recept to i dokazuje.

Posebna čar kod ovog hleba je što nema miješanja i što će vam biti potrebno minimalno vremena da sve sastojke samo “smućkate”.

Sastojci:

700 g brašna
500 ml mlake vode
1 kesica suhog kvasca
2 kašičice soli
2 kašike ulja
2 kašike brašna za posipanje

Priprema:

Brašno, suhi kvasac, šećer i so stavite u dublji sud i sve dobro izmiješajte. Potom dodajte vodu i ulje i sve dobro sjedinite varjačom. Nemojte da vas brine, ovo testo je ljepljivo i prilično rijetko, ali tako treba da bude. Nekoliko minuta miješajte varjačom smjesu dok sve ne bude ujednačeno i da nema grudvica. Testo prekrijte suhom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da narasta. Poslije 45 minuta ponovo ga izmiješajte varjačom i ostavite još 20 minuta da naraste, a neće škoditi ni ako narasta duže.

Za pečenje ovog hljeba potreban je sud sa poklopcem, vatrostalna posuda, pekač ili šerpa koja može da se stavi u rernu. Rernu zagrijte na 250 stepeni, a sud u kojem će se hljeb peći podmažite uljem pa pospite brašnom. Kada je rerna zagrejana, stavite sud i sa poklopcem ga zagrijte. Poslije desetak minuta, izvadite vreo sud i izručite tijesto u njega. Radi ljepšeg izgleda hleba pospite ga brašnom, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Poslije tog vremena, sklonite poklopac i na istoj temperaturi pecite još desetak minuta dok hljeb ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa

Leave a Reply