MATEJ MOŽDA NIKAD NEĆE BITI PRONAĐEN?! Forenzičar Ristić izneo strašnu teoriju!

Muškarac čije je telo pronađeno u Savi kod Umke nije Matej Periš (27) iz Splita, tvrdi Časlav Ristić, čuveni forenzičar.

Ristić je naglasio da nema dileme da se Periš udavio, a slučaj nestalog mladića uporedio je sa slučajem čuvenog pevača Duška Kostića, čije telo nikad nije isplivalo nakon navodnog skoka u reku.

Na Umci, u beogradskoj opštini Čukarica, podsetimo, pronađeno je telo muškarca u fazi raspadanja. Telo je pronađeno zakačeno za jedan splav, a forenzičar Ristić smatra da nije u pitanju Periš.

– Na lekarima sudske medicine je da utvrde koliko je leš dugo bio u vodi. Imaju svoje metode da to utvrde, a na taj način se utvrđuje i identitet. Čini mi se na prvu da to nije Matej Periš. Prema pisanju medija, leš u fazi raspada koji je pronađen, ima na sebi crni prsluk i trenerku crne boje, a iz medija smo saznali da je Periš trčao u majici i imao bele patike. Sama ta činjenica, prema mom mišljenju, dovoljna je da pomislimo da se ne radi o Mateju Perišu – naveo je Ristić.

Na pitanje novinarke televizije Ivane Jovanović kako forenzičari utvrđuju identitet leša, Ristić je istakao da postoje dve metode za to.

– Forenzičari samo fiksiraju lice mesta. Utvrđuju identitet samo ukoliko je moguće da uzmu otiske kažiprsta, odnostno svih deset prstiju, ako su na lešu i dalje ruke, a na osnovu toga se utvrđuje njegov identitet. Druga stvar je da se uzima DNK profil i na osnovu bioloških tragova se utvrđuje ko je taj leš sada u vodi i utvrđuje se i na osnovu opisa i na osnovu garderobe koju je imao – kaže forenzičar.

Ristić je naveo da od temperature vode zavisi u kojoj će fazi raspada telo isplivati, ali i od riba koje kidaju komade mesa sa potopljenog tela.

– Obdukcija traje oko sat vremena, a ono što je na lekarima takođe da utvrde jeste da li je smrt nastala udavljenjem ili su postojale neke fizičke povrede, pa je leš završio u vodi i da li je u pitanju neki kriminalni događaj. U kojoj fazi raspada će biti telo zavisi od temperature vode, a u reci imate i ribe koje mogu da otkinu deo tela – navodi Ristić.

Forenzičar je istakao da “nema dileme” da se Periš utopio, ali i da postoji mogućnost da njegovo telo nikada ne ispliva. Slučaj je uporedio sa slučajem pevača Duška Kostića koji je izvršio samoubistvo skokom sa Pančevačkog mosta 1996. godine, a čije telo do danas nije pronađeno.

– Misterije nema u slučaju Periš. Misterija je jedino taj ulazak gde kamere nisu zabeležile taj ulazak. Ali kasnijom rekonstrukcijom i praćenjem njegovog signala na telefonu, meni je sve bilo jasno, čovek je ušao u vodu i nakon stotinak metara plivanja se udavio i sada će telo ili isplivati ili neće. Gledao sam snimke, radio sam mnogo takvih slučajeva, nema tu nikakvih dilema, sve ostalo su spekulacije. Mislim da se neće pojaviti sigurno. Zavisi gde je zapao. Ako se upleo u neko šiblje i granje ili se jednostavno zakačio kod Pančevačkog mosta za neki brod ili u nekom priobalju, možda nikada neće isplivati. Imamo slučaj i pevača Duška Kostića koji je skočio sa mosta i nije se pojavio 25-26 godina – navodi Ristić.

espreso.rs

Leave a Reply