EVO ŠTO IMATE HEMEROIDE, KAD ODETE U WC – PRAVITE 1 GREŠKU: Uradite ovo i problem će nestati ZAUVIJEK

Neugodna pojava hemoroida nije ništa drugo nego upaljene i otečene krvne žile – vene. Mogu biti vanjski i unutarnji.

Hemoroidi nisu rijetka stvar, čak polovica populacije starije od 50 godina ih ima. Ako ste ih ikada imali, znate koliko mogu biti neugodni. To su otečene i upaljene vene prisutne u i oko anusa te donjeg dijela rektuma.

Nastanak i simptomi hemeroida

Ova pojava može se dogoditi kod muškaraca i žena, a incidencija nastanka je 2 na 1000 ljudi. Kod žena su posebno česti kod trudnica. Mogu biti unutarnji koji su smješteni unutar rektuma ili vanjski koji su smješteni ispod kože oko anusa. Ove vene se šire pod pritiskom, slično kao i kod proširenih vena na nogama.

Uzroci nastanka hemeroida su različiti od osobe do osobe, no ipak postoje oni koji su uglavnom zajednički: – neuredan način života – manje kretanja – nepravilna prehrana – genetska predispozicija – trudnoća – zatvor – hormonalne promjene

Najčešći razlozi nastanka su dugotrajno sjedenje te veliki napor za vrijeme vršenja velike nužde. Kod trudnica su česta pojava radi pritiska na vene tijekom trudnoće. Osim pritiska, na povećanje vena mogu utjecati i hormonalne promjene pa i sam porod koji će povećati hemoroidalne krvne žile. Većina žena koje imaju problema s hemeroidima za vrijeme trudnoće to je privremeni problem koji se riješi nakon poroda.

Hemeroide nije teško primijetiti kada nastanu jer im je glavni simptom neugodan osjećaj i bol. Nakupljanje krvi uzrokuje bolne otekline, unutarnji osjećaj pritiska i bolnost na dodir čvorova. Uz to je moguće iskusiti i posljedično krvarenje koje je najčešće bezbolno i događa se za vrijeme vršenja velike nužde.

Simptomi nastanka će ovisiti o tome radi se o unutarnjim ili vanjskim hemeroidima. Unutarnji nisu vidljivi i ne izazivaju nelagodu sami po sebi, ali vršenje nužde, naprezanje ili iritacija za vrijeme prolaska stolice može potaknuti krvarenje i ošteti osjetljivu površinu hemeroida. Moguće je da naprezanje pogurne unutarnji hemeroid izvan otvora što će također izazivati bol. Vanjski hemeroidi nalaze se ispod kože oko anusa, a uslijed iritacije će izazivati svrbež i krvarenje. Moguć je nastanak ugruška što će rezultirati jakom upalom, oteklinom i težom boli.

Nužna pravilna metoda liječenja Simptomi i nastanak hemeroida ne smijete nikako ignorirati jer neće nestati sami od sebe. Ako su simptomi nastali, odmah se obratite liječniku. Osim toga, nužno je da mu se obratite kako biste dobili pravilnu metodu liječenja. U slučaju loše dijagnoze i krivog liječenja može se ignorirati Chronova bolest koja je autoimuna upalna bolest probavnog sustava. Ako ne otkrijete razlog svojih bolova na vrijeme moguće su komplikacije.

Već jednostavnim pregledom će vaš liječnik ustanoviti imate li vanjske hemeroide. Kako bi se otkrili unutarnji, dijagnosticira se pregledom prstom analnog kanala i rektuma u potrazi za anomalijama. Unutarnji hemeroidi su puno mekši od vanjskih pa ih je teže otkriti prstom, pa je tako moguće da će liječnik koristiti anoskopiju ili proktoskopiju. To je instrument koji pomaže boljoj vizualizaciji unutrašnjosti anusa ili u slučaju proktoskopije cijelog rektuma. Ako postoji rizik za nastankom raka debelog crijeva ili neku drugu bolest probavnog sustava, liječnik vam može preporučiti i kolonoskopiju.

Blaži slučajevi mogu se liječiti prirodnim načinima kod kuće:

– konzumiranjem velike količine tekućine – prehrana bogata vlaknima – održavanje redovite probave – kupanje u toploj kadi – primjena sjedećih kupki s čistom, toplom vodom nekoliko puta dnevno

Osim navedenih načina, doktor bi vam mogao preporučiti protuhemoroidalne kreme ili čepiće. Oni će pomoći kako bi se smanjila bol i oteklina. U nekim težim slučajevima, stanje je takvo da zahtijeva kiruršku intervenciju.

Hrana bogata vlaknima i tekućina će pomoći u prevenciji

Kako bi prevenirali nastanak, najbolje bi bilo da radite stvari koje bi radili da su oni već nastali. Uvrstite u svoju prehranu mnogo hrane bogate vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice. Uz to će stolica biti mekanija i izbjeći će se naprezanje za vrijeme vršenja velike nužde. To će sigurno smanjiti mogućnost nastanka hemeroida i njihovih simptoma. Unošenjem vlakana budite postupni kako bi izbjegli nadutost i plinove. Optimalna dnevna doza vlakana za žene je 25 grama, a za muškarce 38 grama.

Uz to pijte puno tekućine ali izbjegavajte alkohol. Kako bi osigurali zdrav organizam tekućina koju unosite neka budu voćni sokovi, čajevi zaslađeni medom i voda. Možete si pomoći i dodacima prehrani koji mogu pomoći ublažavanju simptoma i krvarenju koje su izazvali hemeroidi.

Pri nuždi izbjegavajte preveliko naprezanje i zadržavanje daha jer ćete time povećati pritisak u venama. Nemojte izbjegavati odlazak na WC, kao i dugotrajne periode sjedenja. Mnogi ljudi na potpuno krivi način vrše veliku nuždu, u videu pogledajte kako bi to trebalo izvoditi.

 

Leave a Reply