UŽIVO ČETVRTI DAN RATA U UKRAJINI: Pregovori ruske i ukrajinske delegacije (ni)su počeli

Četvrti dan ruske vojne akcije u Ukrajini. Tokom noći kod Harkova je uništen gasovod, a u Kijevskoj oblasti skladište goriva. U Kijevu je produžen policijski čas i traje do ponedeljka ujutru. Gradske vlasti pozivaju građane da prijave one koji “markiraju ciljeve”. Predsednik Volodimir Zelenski poručuje da se neće predati. Zapad uvodi nove sankcije Rusiji kako bi je izolovao iz međunarodnog finansijskog sistema i kako bi joj “otežao finansiranje ratne mašinerije”.

Ukrajinske vlasti tvrde da je žena stradala u napadu na stambenu zgradu u Harkovu, a u ranim jutarnjim časovima oglasile su se sirene u Lucku i Rivnu. Uprkos najavama da će Kijev noćas biti napadnut iz vazduha, to se nije dogodilo.

Činjenice:

  • Ukrajina počela da zatvara granice
  • Neke ruske banke biće isključene iz SWIFT
  • Bajden: Alternativa ogromnim sankcijama Rusiji je Treći svetski rat
  • Sirene za vazdušnu opasnost ponovo se čuju u Kijevu
  • Putin naredio obustavu operacija, pa povukao odluku
  • Kremlj kaže da Kijev nije prihvatio da pregovara, Kijev demantuje
  • Produžen policijski čas u Kijevu i Harkovu
  • Zelenski poručio da Ukrajina neće položiti oružje

Iz časa u čas:

19:24 Švedska najavila vojnu pomoć Ukrajini

Švedska će poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko naoružanje, šlemove i pancire, izjavila je danas premijerka Švedske Magdalena Anderson.

– Švedska sada najavljuje direktnu podršku ukrajinskim oružanim snagama koja podrazumeva 135.000 obroka na terenu, 5.000 šlemova, 5.000 pancira i 5.000 komada protivtenkovskog oružja – rekla je Anderson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

19:13 UN: Ideja o nuklearnom sukobu je nezamisliva

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik prokomentarisao je naređenje predsednika Putina da se snage nuklearnog odvraćanja stave u stanje pripravnosti, rekavši da mu je ideja o nuklearnom sukobu nezamisliva.

– Sama ideja o nuklearnom sukobu je nezamisliva – rekao je on.

18:35 Rusija: Pogodili smo 1.067 vojnih objekata Ukrajine

Od početka specijalne operacije, Oružane snage Rusije su pogodile 1.067 objekata vojne infrastrukture Ukrajine.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je pogođeno 27 komandnih mesta i komunikacionih centara Oružanih snaga Ukrajine, 38 PVO sistema S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 56 radarskih stanica.

17:41 Uništen najveći avion na svetu, čuveni Antonov 225

Vodeći avion ukrajinske avijacije, čuveni Antonov 225 uništen je na aerodromu Antonov u Gostomelu kod Kijeva. Njegova obnova koštaće tri milijarde dolara i trajaće dugo, saopšteno je.

17:32 Severna Makedonija zatvorila vazdušni prostor za ruske avio-kompanije

Vlasti u Severnoj Makedoniji saopštile su da zatvaraju vazdušni prostor za sve ruske avio-kompanije.

17:17 Turska zatvara Bosfor za rusku mornaricu

turski ministar spoljnih poslova rekao je da će njegova zemlja poštovati Konvenciju iz Montrea i da će zatvoriti Bosforski moreuz za rusku mornaricu. Montreux.

16:40 Šta Ukrajinci kažu na Putinov potez

16:14 Da li su počeli pregovori ruske i ukrajinske delegacije

Ukrajinski političar objavio dramatičan snimak stambene zgrade u Kijevu koju je pogodila raketa

Ukrajinski mediji objavili da su se ukrajinska i ruska delegacija sastale i otpočele pregovore, navodeći da tačna lokacija nije poznata, ali da pregovaraju na granici kod reke Pripjat. Dva minuta kasnije stigao je demanti ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

16:00 NATO reagovao na Putinovu odluku

15:43 – Bilt tražio da Srbija ne bude primljena u Evropsku uniju

Komentarišući zvanični stav Srbije, da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji, Bilt je istakao da se Srbija ovim stavom de fakto diskvalifikovala iz EU procesa pristupanja.

15:32 – Delegacije će se sresti na granici sa Belorusijom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je saopštenje nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i rekao je da ja postignut dogovor da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat.

– Aleksandar Lukašenko je preuzeo odgovornost da obezbedi da svi avioni, helikopteri i rakete stacionirani na teritoriji Belorusije ostanu na zemlji tokom putovanja, razgovora i povratka ukrajinske delegacije – naveo je predsednik.

S druge strane, ambasador Ukrajine u Turskoj rekao je da će prvi uslov Ukrajine na pregovorima sa Rusijom biti obustava vatre i povlačenje trupa.

15:27 – Bela kuća se ogasila nakon obraćanja Putina

Nakon što je predsednik Rusije saopštio da NATO upućuje agresivne poruke, zbog čega je dao naređenje da se snage nuklearnog odvraćanje stave u visoku pripravnost, Bela kuća je saopštila da SAD i NATO ne prete Rusiji.

15:23 – “Prvi uslov” Ukrajinaca za pregovore

Ambasador Ukrajine u Turskoj izjavio je da će prvi uslov Ukrajine na pregovorima sa Rusijom biti obustava vatre i povlačenje trupa.

14:48 – Rusija: Ukrajinci koristili fosfornu municiju kod Kijeva

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je ukrajinska vojska na području kod Kijeva koristila zabranjenu fosfornu municiju. Ova municija izaziva teške opekotine.

14:41 – “Razgovori bez preduslova”

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopšteno da će se razgovori između delegacija Rusije i Ukrajine biti održani bez preduslova

14:24 – Ukrajinci ponovo preuzeli Harkov

Ukrajinska vlada tvrdi da su njihove snage ponovo preuzele kontrolu nad Harkovim

Leave a Reply