MRAČNE PROGNOZE 2025: Nastaće 4 Evrope, Rusija će propasti, a SAD će upotrebiti nuklearno oružje

Dok će Nemačka grcati u problemima, njen istočni komšija – Poljska preuzeće ulogu jedne od najmoćnijih evropskih zemalja

Privatna obaveštajna kompanija Stratfor (Strategic Forecasting), nedavno je objavila detaljan izveštaj Desetogodišnja prognoza, u kojoj je u 11 tačaka prognozirano kako će izgledati geopolitička scena u narednih deset godina.Stratfor smatra da će svet u narednom periodu biti mnogo opasnije mesto za život.

belorusija

Rusija će doživeti kolaps

Vlast u Moskvi sve će teže kontrolisati sve delove ogromne ruske države pa će se stvoriti individualne grupacije, koje će za cilj imati potpunu autonomiju nad teritorijom na kojoj žive. Sankcije, pad cena nafte, nestabilna rublja, vrtoglavi finansijski izdaci za naoružanje, kao i sve veći unutrašnji razdori oslabiće poziciju vladajuće strukture u Rusiji. Zemlja se neće formalno podeliti na više država, ali je malo verovatno da će Ruska Federacija opstati u sadašnjem obliku.

SAD će morati da upotrebi nuklearno oružjeS obzirom da se ruska postrojenja nuklearnog oružja nalaze po celom svetu, u trenutku destabilizacije države, područje Rusije može da postane tempirana bomba. Slom ruskog nuklearnog sistema biće svetski problem broj 1 u predstojećim godinama, a to će se drastično odraziti i na SAD, koje će morati da angažuju vojsku kako bi se obranile od novonastale opasnosti, a to ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja.

Nemačka će imati problemaNajjača evropska država ima ekonomiju koja zavisi od izvoza, i koja ima ogroman profit zahvaljujući liberalizaciji tržišta u EU, ipak to ujedno predstavlja opasnost da bi Nemci mogli najviše da izgube usled sve većeg euroskepticizma i potencijalne krize evra. Stratfor predviđa da će Nemačka pretrpeti ozbiljne promene u idućim godinama.Poljska će postati vodeća evropska silaDok će Nemačka grcati u problemima, njen istočni komšija – Poljska preuzeće ulogu jedne od najmoćnijih evropskih zemalja.

“Centar ekonomskog rasta i sve veće političke moći u Evropi biće Poljska”, piše u izveštaju Stratfora. Populacija ove države neće biti u naglom padu, za razliku od ostalih vodećih zemalja EU. Činjenica je da će Poljska, kao najveća i najprosperitetnija evropska zemlja, učvrstiti svoju poziciju regionalnog lidera, što će kasnije voditi ka velikom ekonomskom i političkom prestižu.Amerikanci stižu s teškim naoružanjem u Evropu koju žele da zaštite od Rusije

euro

Postojaće četiri Evrope

Iako je pre nekoliko godina EU izgledala kao velika, nezaustavljiva snaga, koja je porušila političke i ekonomske granice među svojim članicama, Stratfor predviđa da će se evropski san u narednih deset godina raspršiti poput balona od sapunice. Ocenjuju da će u nadolazećoj dekadi nastati četiri Evrope, potpuno otuđene jedna od druge. To su Zapadna i Istočna Evropa, Skandinavija i Britanija. “EU će možda preživeti u nekom okrnjenom obliku, ali evropska ekonomija, kao i politička i vojna saradnja biće isključivo na bilateralnom nivou, daleko od današnje zajednice”, navodi se u izveštaju. SAD i Turska će postati bliski saveznici, ali iz potpuno neočekivanog razloga

Od sve veće nestabilnosti u arapskim zemljama, a u narednih deset godina Stratfor ne vidi kraj sukobima, najveću korist će imati Turska, koja inače ima sjajan geostrateški položaj. Zahvaljujući svojoj sve jačoj poziciji, Ankara će dobiti poziv da postane jedan od glavnih saveznika SAD.

“Turska i SAD će razviti saradnju na vojnom i političkom nivou, a jedan od glavnih ciljeva biće potpuno neutralisanje ruskog uticaja”, piše u izveštaju. Kina će se suočiti s velikim problemomEkonomija Kine će polako padati, što će uzrokovati veliko nezadovoljstvo u vrhu Komunističke partije. Usprkos tome, partija neće dozvoliti bilo kakvu vrstu liberalizacije, pa će jedini način za ostanak na vlasti biti ugnjetavanje vlastitog naroda. Gradovi na obali se razvijaju, dok je unutrašnjost Kine puno siromašnija. Regionalni razdori bili su pokretač političkog haosa tokom kineske istorije pa postoji mala, ali ipak šansa da dođe do pobune.

Japan će postati azijska pomorska sila Japan ima dugu pomorsku tradiciju i prilično je zavistan od izvoza. Kina gradi vrhunski opremljenu mornaricu i mogla bi da postane još agresivnija u kontroli pomorskih puteva u istočnom i južnom Kineskom moru, kao i Indijskom okeanu, o kojima Japan ovisi. Stoga Japan neće imati drugu opciju osim da pokaže silu u regiji kako bi odgovorio Kini. Sada Japan ovisi o SAD koje mu garantuju slobodan pristup, ali Amerikanci će u budućnosti puno opreznije delovati u inostranstvu.

bajden ukrajina

Moć SAD-a će slabiti

Kako će svet postajati sve nepredvidljivije mesto u narednih deset godina, SAD će odgovoriti tako što će biti sve izbirljivije u izboru izazova umesto preuzimanja aktivnog vodstva u rešavanju svetskih problema. Privredni rast, uvećana proizvodnja domaće energije, pad izvoza i činjenica da su u najsigurnijem delu sveta daće SAD-u taj luksuz da se izoluju od svetskih problema.

“Sjedinjene Države će i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, ali će se manje angažovati nego pre i manje koristiti svoju moć u svetu”, prognoziraju u Stratfotu.

Zbog ostrva u južnom Kineskom moru neće početi rat, ali postoji ‘kvaka’Regionalne sile zaključiće da sporovi oko ostrva u Južnom kineskom moru nisu vredni vojnog sukoba. Borba oko malih ostrva koji proizvode jeftinu i niskoprofitnu energiju neće biti glavno pitanje u regiji. Umesto toga, stara igra u troje će krenuti.

putin moskva

Rusija će gubiti sposobnost da štiti svoje pomorske interese u Aziji, ali Kinezi i Japanci će biti zainteresovani za osvajanje i sprečavanje drugih da osvajaju. Opasna dinamika velikih sila vraća se u istočnu Aziju, čak i ako to ne bi rezultiralo oružanim sukobom u Istočnom i Južnom kineskom moru. Nastaće 16 ‘malih Kina’Kina će slabiti, a njeni proizvodni kapaciteti će se gasiti.

To je zapravo dobra vest za neke druge države. Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija moći će poboljšati svoju proizvodnju u narednih deset godina zbog rasta proizvodnje.

 

svakazenazna.com

Leave a Reply