RIBA KOJU UVEK KUPUJEMO JE NAJOPASNIJA PO ZDRAVLJE: Nemate pojma šta sadrži U SEBI

Riba jeste zdrava namirnica, ali u nekim slučajevima može da bude i štetna. Zato na neke vrste treba obratiti dodatnu pažnju

Većina namirnica nam je danas lako dostupna, ali ta pristupačnost raznovrsne robe ne znači automatski da je sve zdravo i poželjno. To se naročito odnosi na ribu, koja je načelno veoma zdrava, ali može biti i opasna po zdravlje ukoliko konzumiramo pojedine vrste iz zagađenih područja.

Riba jeste bogata proteinima, vitaminima, mineralima i zdravim omega-3 masnim kiselinama, ali šta znamo o onim vrstama koje nam dolaze iz udaljenih delova sveta?

Mnoge od njih potiču iz zagađenih voda, ili se gaje u blizini velikih fabrika, a često izostaju adekvatne mere provere sastava, kvaliteta i izvora tih namirnica.

Zagađenje mora i okeana je glavni problem i uzrok nekvalitetne i štetne morske hrane. Zbog toga treba obratiti pažnju na to šta kupujemo.

Evo nekoliko smernica prilikom kupovine ribe.

1 Rečne ribe vs. morske ribe

2 Velik rizik

2.1 AJKULA

2.2 SABLJARKA

2.3 SKUŠA

2.4 ALBAKOR TUNA

2.5 PANGASIUS

2.6 BABUSKA

2.7 ODRESCI OD TUNE I KONZERVISANA TUNA

3 Dobar izbor

3.1 LOSOS

3.2 SARDINE

3.3 INĆUNI

3.4 SOM

3.5 BAKALAR

3.6 PASTRMKA

3.7 OSLIĆ

Rečne ribe vs. morske ribe

Slatkovodne vrste riba žive najveći deo svog života u slatkovodnim vodama – rekama, jezerima i potocima. Zbog niskog nivoa soli u slatkovodnim vodama, ove ribe zadržavaju so, koja im je važna zbog svojih mnogobrojnih uloga u pravilnom funkcionisanju organizma.

Ipak, većina riba potiče iz mora i okeana, gde im je veća dostupnost hrane, poput algi.

Rečna riba je siromašnija omega-3 masnim kiselinama u odnosu na morsku. Mada su i neke rečne vrste veoma dobar izvor ovih korisnih nutrijenata, kao na primer pastrmka, tolstolobik, som, šaran i rečni rakovi.

Mada, trebalo bi izbegavati konzumiranje masne rečne ribe, kao što je šaran, a prednost dati posnijim vrstama – pastrmki i smuđu. Kada je morska riba u pitanju, najviše omega-3 masnih kiselina ima u masnoj ribi poput haringe, lososa, skuše, morune, tune, sardele…

espreso.co.rs

Leave a Reply