P0TPUNO N0VI SIMPTOM COVIDA-19: Ako primetite ovo, ne ign0rišite

Covid-19 ne ostavlja posledice samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje obolelih, pokazuje do sada najveća američka studija koja se bavi uticajem korona virusa na neurološke funkcije.
 
Kod gotovo trećine pacijenata koji su se liječili u bolnici od kovida-19, bolest je izazvala slabljenje funkcija mozga i nervnog sistema: slabljenje sposobnosti reagovanja i pamćenja, osjećanje rastrojenosti, zbunjenosti, pa čak i izraženu dezorijentisanost u vremenu i prostoru.

U okviru studije, objavljene u časopisu “Annals of Clinical and Translational Neurology”, analizirani su podaci 509 pacijenata obolelih od kovida-19, liječenih u Čikagu i okolini od početka marta do kraja aprila.

Pacijenti sa takvim promenamama stanja svesti ležali su u bolnici tri puta duže nego drugi pacijenti, a bili su i izloženi većem riziku od smrti.

Nakon otpuštanja iz bolnice samo 32 odsto tih pacijenata moglo je samostalno da obavlja svakodnevne poslove, poput kuvanja i plaćanja računa, kaže rukovodilac studije Igor Koralnik. Pritom je uglavnom reč o starijim osobama i muškarcima, a neke od tih osoba su vjerovatno ranije patile od hroničnih bolesti.

Pored uticaja na moždane funkcije, u studiji su došli do izražaja i klasični neurološki simptomi, kao što su glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima, ali i već poznati poremećaji čula mirisa i ukusa.

korona-1

Rasprava o uzrocima

O tačnim uzrocima slabljenja moždanih funkcija ni nauka nema jedinstven stav: autori studije objavljene u “Annals of Clinical and Translational Neurology” polaze od pretpostavke da virus ne napada direktno ćelije mozga, već da snažna reakcija imunološkog sistema na izazivač direktno ostavlja posljedice na mozak.

U prilog tome govori i studija Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf (UKE), koja je pokazala da novi korona virus može da dopre do mozga, ali da ne izaziva on promene u mozgu, već reakcija imunološkog sistema.

– Pored komplikacija na plućima, srcu i bubrezima, kovid-19 može da izazove i neurološke simptome širokog spektra – od sasvim blagih tegoba pa do teškog moždanog udara. Za sada, međutim, nije bilo jasno da li i kako izazivač dospeva u mozak i da li se tamo razmnožava. Sada smo dokazali da novi korona virus nije taj koji oštećuje mozak, već da neurološki simptomi najverovatnije predstavljaju indirektnu posledicu virusne infekcije – objašnjava Markus Glacel, direktor Instituta za neuropatologiju UKE (studija je objavljena u časopisu “Lancet Neurology”).

Istraživanje je, naime, pokazalo da je kod polovine umrlih od korona virusa izazivač bio prisutan u mozgu, ali u veoma malom broju i da onima koji su imali najviše virusa u mozgu moždane funkcije nisu više oslabile nego onima kod kojih virus uopšte nije nađen.

Leave a Reply