Kako prepoznati osjećaj zaljubljenosti

Postoje oni koji se zaljube na prvi pogled, a postoje i oni koji se taj osjećaj postupno pojavljuju i razvijaju, tvrde psiholozi. Kako onda znati prepoznati osjećaj zaokupljenosti i ljubavi?

Nema potrebe da se stresate ako još niste sigurni jeste li zaljubljeni ili ne, kao i da li volite svog partnera. Da bi vam pomogli da odredite kako se osjećate, terapeuti Vienna Pharaon i Sam Shaffer naveli su neke znakove po kojima možete suditi.

  1. Potrebe vašeg partnera jednako su važne kao i vaše, što se jasno vidi kroz vaše riječi i postupke. Kada razmišljate o potrebama, mislima i željama vašeg partnera jednakim kao i vašim vlastitim, to znači da vam je stalo do te osobe, objašnjava Shaffer.
  2. Ne morate glumiti partnera, možete pokazati svoje pravo lice. Tako da mu možete lako pokazati svoje mane, kao i svoje vrline, ne trebate ništa pokrivati ​​i otvoreno razgovarati o svim temama.
  3. Zahvalni ste za odnos koji imate i ne uzimajte ih zdravo za gotovo, često se hvatate kako se smijete ili se radujete bilo čemu što kaže ili učini, čak i ako to nije nužno velika gesta.
  4. Ponosni ste na njihov uspjeh koliko i ponosni na svoj vlastiti. “Vaš je partner promoviran na poslu ili je napokon objavio svoju prvu knjigu, a vi ste puni sreće i osjećaja ponosa. Potreban vam je svijet da biste ga pohvalili i često mu govorili koliko ste sretni zbog njegovog uspjeha, čak i ako je uspio. u polju koje vas možda neće pretjerano zanimati. Tako izgleda ljubav “, objasnio je Pharaon.
  5. Pokušajte razumjeti njegovu stranu priče čak i kad ste u svađi. “Čak i kad se svađate, voljeti znači vjerovati da ste u kriznim vremenima dio jednog tima i da se ne biste trebali boriti jedni protiv drugih, nego zajedno protiv ostatka svijeta. Iako je ponekad teško vidjeti stvari iz drugačije perspektive, ako ste zaljubljeni i volite svog partnera redovito ćete se truditi razumjeti njegova stajališta i mišljenja “, kaže Shaffer.

Onda kako izgledaju znakovi koji pokazuju da niste zaljubljeni i zbog toga ne volite svog partnera? Terapeuti objašnjavaju da u takvim vezama ne možete biti istinska verzija sebe, ne usuđujete se s njima postavljati ozbiljnije teme, vaš se odnos temelji uglavnom na seksu i često se osjećate kao da ste na “emocionalnom roller-coasteru”.

Leave a Reply